JP "Putevi Srbije"

Switch to desktop

Сектор наплате путарине

Сектор наплате путарине обавља послове наплате путарине, као и послове надзора наплате путарине(послове видео надзора, аналитике и контроле), послове превоза и заштите новца и објеката и административно техничке и друге послове везане за делатност сектора.

У саставу Сектора наплате путарине налазе се следећа одељења:

1.Одељење за оперативну наплату путарине
2.Одељење надзора наплате путарине
3.Одељење заједничких послова сектора

Јавно предузеће “Путеви Србије” путем Сектора наплате путарине врши наплату накнаде за употребе ауто-пута (путарине) на следећим деоницама:

- Београд-Ниш
- Београд-Шид (Хрватска граница)
- Ниш-Лесковац
- Београд-Суботица (Мађарска граница)

На деоници Београд-Ниш и Београд-Шид наплата се одвија у условима затвореног система наплате, док на деоницама Ниш-Лесковац и Београд-Суботица наплата путарине се одвија у условима отвореног система наплате.

Наплата путарине се данас обавља на ауто-путевима укупне дужине око 603 км, преко аутоматског техничког система за наплату. Систем се састоји од 38 наплатних станица.

Решење наплатног система представља комплексан управљачко трансакциони систем у потпуности модуларан, базиран на “PC” технологији, уз коришћење савремених оперативних система за рад у реалном времену и потпуном заштитом у преносу података.

Корисницима је омогућено, на свим наплатним станицама, да сами изаберу начин плаћања путарине:

- У ГОТОВОМ НОВЦУ
- ПЛАТНИМ КАРТИЦАМА (VISA, VISA ELECTRON, MASTERCARD, MAESTRO, POSTCARD, DINACARD, AMERICAN EXPRESS)
- ЕЛЕКТРОНСКИМ ПУТЕМ – ПЛАЋАЊЕМ БЕЗ ЗАУСТАВЉАЊА

Корисници који путарину плаћају у готовом новцу или неком врстом картица морају да се зауставе на наплатним станицама, док возила која имају савремене електронске уређаје – ТАГ-ове, пролазе кроз наплатну станицу и плаћају путарину без заустављања.

МАПА НАПЛАТНИХ СТАНИЦА


ЕЛЕКТРОНСКА НАПЛАТА ПУТАРИНЕ

Електронска наплата путарине представља савремени модел плаћања путарине употребом ТАГ уређаја (у даљем тексту ТАГ-ова), за одговарајућу категорију возила. Електронска наплате путарине је начин безконтактне наплате, при коме возила пролазе без заустављања улазном и излазном (наплатном) саобраћајном траком. Трансакција је аутоматска, између батеријски напајаног транспондера (ТАГ-а) смештеног са унутрашње стране предњег ветробранског стакла возила и посебног комуникационог система кратког домета, са антеном инсталираном на стубу поред улазне и излазне (наплатне) саобраћајне траке.

ЕЛЕКТРОНСКА НАПЛАТА ПУТАРИНЕ ОБЕЗБЕЂУЈЕ:

  • наплату путарине без заустављања на посебно обележеним тракама за наплату, чиме се избегавају могући застоји, услед ограничене пропустљивости на наплатним рампама у саобраћајним шпицевима,
  • једноставност наплате путарине, тиме што се избегава готовинско плаћање и непотребно задржавање
  • краће време трансакције
  • већи број трансакција за краће време

Путарина – представља посебну накнаду за употребу јавног пута, његовог дела или путног објекта (у даљем тексту: путарина).

На чеоним и већим бочним наплатним станицама постоји по најмање један издвојени пролаз који служи за електронску наплату путарине.

На мањим бочним наплатним станицама (где не постоје услови за посебне ЕНП траке) улазне и наплатне саобраћајне траке су комбиноване за мануелну и ЕНП наплату.

...Журите са путовања...и...не желите да чекате у колони пред наплатном рампом,..желите да путујете безбедно и комфорно,имамо решење за Вас: електронски уређај ТАГ...

TAГ- представља електронски уређај за плаћање путарине, а власник ТАГ-a може бити свако правно или физичко лице, кoје закључи уговор са ЈП “Путеви Србије” и уз одговарајући накнаду преузме ТАГ уређај.

Електронска наплата путарине путем ТАГ уређаја функционише на два начина:
- ПРИПЕЈД систем, у којем корисници унапред уплаћују износ допуне ТАГ -а путем којег се плаћа путарина,
- ПОСТПЕЈД систем, искључиво за домаћа правна лица, у којем корисници плаћају путарину наредног месеца за проласке са ТАГ -ом остварене у претходном месецу. За овакав начин плаћања путарине неопходно је да корисници закључе уговор са ЈП „Путеви Србије“ и приложе неопозиву банкарску гаранцију као обезбеђење за извршење обавеза по уговору. На плаћене рачуне у уговореном року корисник остварује попуст од 5%.

НАПОМЕНА: У СЛУЧАЈУ ДА ВРШИТЕ ПЛАЋАЊЕ ПУТАРИНЕ ПУТЕМ ГОТОВИНЕ, ИЛИ ПЛАТНИМ КАРТИЦАМА, У ОБАВЕЗИ СТЕ ДА ОБЕЗБЕДИТЕ ЗАШТИТУ УРЕЂАЈА ОД СЛУЧАЈНОГ ОЧИТАВАЊА!

Приликом уласка у траку за електронску наплату путарине, на улазу и на излазу са ауто-пута, ТАГ одашиље звучне сигнале који обавештавају корисника о успешности трансакције.

Уколико се ТАГ користи у припејд систему, на уласку возила на ауто-пут на дисплеју се показује стање кредита на ТАГ–у, а на изласку са ауто-пута износ путарине и преостало стање на кредита на ТАГ-у. Пали се зелено светло на дисплеју, механичка баријера се подиже и возило напушта траку.

Све потребне инструкције о начину постављања ТАГ-а у возило и начину коришћења ТАГ-а на наплатним станицама дате су у Упутству за постављање и Упутству за коришћење, које сваки корисник добија приликом преузимања ТАГ-а. Корисник је дужан да се придржава наведених упутстава како би ТАГ правилно функционисао.

ТАГ-ови који су конфигурисани за прву категорију- путничка возила, могу се користити и на другим возилима исте категорије.

Контакт телефони за сва питања, примедбе и проблеме корисника су:
Тел: (+381 11) 7857-154, 7857-155,
Факс: (+381 11) 2451-695, 78-57-141
Моб.: (+381 60) 840-2621
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .

Цена ТАГ уређаја је: 1.150,00 динара + ПДВ 230,00 динара = 1.380,00 динара

Крајњим корисницима - физичким и правним лицима одобрава се попуст за авансну куповину ТАГ- ова, по следећој скали:

Број купљених ТАГ-ова по једнократној, авансној уплати

Висина попуста
25 - 100 ком. 2%
101 - 300 ком. 4%
301 ком. и више 6%

За авансну уплату допуна ТАГ уређаја одобрава се следећи попуст:

Вредност авансне уплате унете у ТАГ

Попуст на унети износ

10.000,00 - 25.000,00 динара 4%
25.001,00 - 50.000,00 динара 6%
50.001,00 - 100.000,00 динара 8%
од 100.001,00 и више динара 10%


Потребна документа при закључивању уговора и куповини уређаја за Електронску наплату путарине су:

За правна лица:
1. Идентификациони подаци: Назив, адреса, матични број, број рачуна и сл.
2. Решење АПР о упису у регистар
3. Потврда Пореске управе о извршеном евидентирању за ПДВ(образац ПЕПДВ)
4. Потврда Пореске управе о извршеној регистрацији и број ПИБ (образац РЕГ)
5. Копија важеће саобраћајне дозволе за возила за које се издаје и активира ТАГ

За физичка лица:
1. Идентификациони подаци: Копија личне карте
2. Копија важеће саобраћајне дозволе за возила за које се издаје и активира ТАГ

Copyright by JP "Putevi Srbije" 2005-2014. All rights reserved.

Top Desktop version