Председница Владе Ана Брнaбић у Центру за прикупљање и обраду података о саобраћају ЈП „Путеви Србије"

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић је са министарком заштите животне средине Иреном Вујовић и сарадницима и са в.д. директором ЈП „Путеви Србије" Зораном Дробњаком, посетила Центар за прикуљање и обраду података о саобраћају на аутопутевима ЈП „Путеви Србије" који се налази у пословној згради на наплатној станици „Београд" код Врчина.

Премијерка Србије је изјавила да је уверена да ће Центар за прикупљање и обраду података о саобраћају на аутопутевима у Србији повећати безбедност учесника у саобраћају и допринети заштити животне средине. Брнабић је током обиласка Центра честитала ЈП „Путеви Србије" на модернизацији и дигитализацији праћења саобраћаја, будући да Центар обрађује све податке са надзорних камера на аутопутевима и са наплатних станица и да се из њега управља свом сигнализацијом на аутопутевима у Србији.
Председница Владе Србије је додала да ће Центар омогућити и проверу брзине кретања возила на аутопутевима, добијање података о регистарским таблицама аутомобила и његовој просечној брзини кретања на аутопуту.
Поред тога, сматра, пуњач за електричне аутомобиле на наплатној станици „Београд" ће допринети смањењу аеро-заграђења и похвалила иницијативу „Путева Србије“ да се за 13 одсто смањи путарина за електрична или хибридна возила са електронском наплатом.
Брнабић је истакла да ће се наставити развој Центра ЈП „Путева Србије" уз очекивање да ће пред осталог, то довести и до већег прилива средстава у буџет Србије путем наплате казни за вангабаритни транспорт, јер, додала је, велики број камиона превелике тежине и ван габарита уништава путеве у Србији.

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић је оценила да сваки нов постављен пуњач за електрична возила представља још један од начина за смањење загађења ваздуха и подсетила да држава Србија субвенционира набавку електричних возила. Вујовић је додала да је за Владу Србије и њено министарство борба против аеро-загађења један од приоритета.

В.д. директора ЈП „Путева Србије“ Зоран Дробњак је најавио да ће дата систем, који може да прати свих 65 наплатних станица у Србији, рад инкасаната и развој саобраћаја на аутопутевима, ускоро бити иновиран. „Потписали смо уговор за набавку видео зида на коме ћемо да пратимо све наплате станице које сада пратимо преко рачунара. Увешћемо још неке врсте софтвера како бисмо повезали у систем и финансијски сектор предузећа, као и писарницу", појаснио је.

Дробњак је додао да се поред тога „Путеви Србије“ баве и изградњом и реконструкцијом путева, мостова и тунела. „Доста улажемо и у безбедност саобраћаја и животну средину. Ту су пуњачи за електро-возила, тренутно их имамо осам, и у плану је набавка још десет у овој години, снаге 185 киловата и који једно возило могу да напуне за 20 минута или мање“, најавио је Дробњак.


Видео: Обилазак Центра за прикупљање и обраду података на наплатној станици Београд


Штампа