ПУШТАЊЕ У САОБРАЋАЈ МОСТА ПРЕКО РЕКЕ САВЕ, КОД ОСТРУЖНИЦЕ

ЈП „Путеви Србије“ обавештава јавност да ће данас, 22.01.2023. у 12 часова бити пуштен у саобраћај мост преко реке Саве, код Остружнице, на сектору 3, обилазнице Београда.

Мост преко реке Саве, дуг 1,96 километара, изграђен је 90-тих година прошлог века.
Након завршетка изградње, не дочекавши да пређе саобраћај преко њега, мост је срушен у НАТО бомбардовању, 1999.године.
Последње поље челичне конструкције уз леву обалу је пало у реку, стубови су претрпели оштећења, било је прслина дуж плоче и конзола главног распона. После обимних радова на санацији мост се поново уздигао већ 2006. године, поносно израстајући из сопствених рушевина уз помоћ вредних неимара.

Након успешног завршетка изградње новог моста „близанца“ већ постојећем мосту преко реке Саве, на обилазници Београда створили су се услови за санацију старог моста који је 15 година био једини прелаз обилазницом преко реке Саве за више десетина хиљада возила свакодневно.

У оквиру пројекта рехабилитације, након уклањања асфалта, полимер бетона и хидроизолације, извршен је детаљан преглед и испитивање челичног сандука моста и бетонских носача и плоче и извршена је неопходна санација конструкције главног распона и бетонских прилаза са обе стране. Извршена је заштита свих површина челичне конструкције са новим системом антикорозивне заштите, уградња хидроизолације, поправка или замена дилатација и лежишта моста, санација елемената система за одводњавање. Извршено је прилагођавање ограде моста новим прописима и замењен систем за задржавање возила, успешно завршено асфалтирање коловоза и израда хоризонталне сигнализације.

Радове је извела компанија Strabag d.о.о., Project Biro Utiber је био стручни надзор, на основу пројектно-техничке документације коју је припремило предузеће Mostprojekt a.d.

Радови на доњем строју ће се изводити под саобраћајем, али ће брзина бити редукована на 80 км/час у периодима извођења радова због безбедности возача и радника који изводе радове. Из поменутих разлога на мосту ће бити постављен радар за мерење тренутне брзине возила са дисплејом који ће исписивати брзину и упозорење „Успори“.

Изградња низводног моста и рехабилитација старе узводне конструкције сада чине пун саобраћајни профил аутопута и на тај начин доприносе функционалности, безбедности и удобности свих учесника у саобраћају.

Пуштањем у саобраћај моста преко реке Саве код Остружнице, обилазница Београда биће у пуном профилу аутопута од Батајнице до петље Авала, и то сектори А и Б1-Б5.

Изјаву Драгана Јоцића, главног надзора радова у име ЈП „Путеви Србије“ и покривалицу можете погледати на следећем линку: 22.01.23. Пуштање у саобраћај моста преко реке Саве, код Остружнице


Штампа