01.04.19. Остружнички мост запловио ка свом коначном одредишту

ЈП „Путеви Србије" обавештава јавност да су данас почеле активности на подизању монтажног дела челичне конструкције будућег Остружничког моста, дужине 80 м и тежине преко 500 т.

Ово је јединствени конструктивни подухват где је челична конструкција израђена као мостовска конструкција у бродоградилишту и након техничког пријема претворена, у пловило кренувши ка свом коначном одредишту.

Данас је конструкција постављена у радни положај између стубова С1 и С2, на леву обалу реке Саве где је усидрен и постављен на положај за дизање.

Извршене су све неопходне радње за подизање конструкције  постављени су и „ушнирани"  каблови, исечени помоћни алати за вучу и гурање пловила, постављени геодетски маркери за праћење понашања конструкције и помоћних конструкција – алата....

Програм подизања конструкције састоји се из три фазе и то:

У првој фази конструкција се подиже за трећину сопствене тежине и прати се понашање елемената како је предвиђено Програмом подизања конструкције, што је урађено данас.

Након што се утврди да су понашања конструкције и алата у складу са Програмом, додаје се још једна трећина сопствене тежине и циклус праћења понашања се понавља то је тзв  друга фаза, док се са трећом фазом подизања почиње кад је конструкција  потпуно у ваздуху до довођења у коначан положај.

По завршеном постављању првог дела, биће поринут и превежен други, а након поновљених операција и трећи део конструкције.

Изјаву надзорног органа ЈП „Путеви Србије“ Драгана Јоцића о данашњим активностима и видео покривалицу можете преузети са следећег линка:
http://www.putevi-srbije.rs/index.php/sr/galerija/video-galerija/01-04-19-podizanje-dela-%C4%8Deli%C4%8Dne-konstrukcije-mosta-preko-save-kod-ostru%C5%BEnice 


Штампа