03.09.20. АУТО-ПУТ ОД ПРЕЉИНЕ ДО ПОЖЕГЕ ДО КРАЈА СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, одржала је, у кампу у Паковраћу, састанак о изградњи деонице ауто-пута “Милош Велики” од Прељине до Пожеге са инвеститором, извођачима радова, надзорним органом и главним пројектантом. Састанку су присуствовали и директор ЈП “Путеви Србије” Зоран Дробњак, директор кинеске компаније ЦРБЦ у Србији Џанг Сјаојуен и градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

Михајловићева је истакла да се ради о једном од најважнијих пројеката у србији, подсетивши на обећање директора ЦРБЦ-а дато председнику Републике Србије да ће деоница од Прељине до Пожеге бити готова до краја следеће године.

“Даноноћно бдијемо над овом деоницом јер знамо колико је тешка и колики је изазов за све нас. Сигурна сам да ће све бити изведено у квалитету који мора да буде најбољи. Да не говорим о значају пројекта за повезивање Србије са регионом, за Чачак који постаје центар Србије, с обзиром на ауто-путеве који пролазе кроз овај град. Такође, крајем следеће године спојићемо и Kрушевац са Појатама у дужини од 27 км Моравског коридора. Важно је да грађани Србије, али и Чачка и Моравичког округа, знају да се овде ради 24 сата и да ће у децембру следеће године ова деоница бити готова”, рекла је Михајловићева.

Министарка Михајловић је истакла да је данас у Србији активно 63.000 градилишта, са више од 7.000 радника на највећим од њих, што је изузетно важно за даљи раст и развој наше земље. Оценила је да је састанак био добар и да ће сходно томе поједине ствари бити активније, као и да очекује да за пар месеци видимо много више на самим тунелима. Потпредседница се захвалила извођачу радова што схвата колико је за Србију важна брзина завршавања пројекта и што се ради по динамици бржој од договорене.

Зоран Дробњак, в.д. директора ЈП “Путеви Србије”, инвеститора овог пројекта, подсетио је колико је ова деоница тешка, да захтева озбиљну технологију због великог броја тунела и мостова на овој деоници чијим завршетком ће се знатно повећати безбедност сабраћаја јер ће се избећи тешке деонице кроз Овчарско-кабларску клисуру. Дробњак је нагласио да ће се по завршетку тог дела аутопута на Златибор стизати пола сата раније.

Директор кинеске компаније ЦРБЦ у Србији Џанг Сјаојуен је захвалио потпредседници Владе што је састанак радне групе одржан у кампу и што су сви битни актери овог важног пројекта учествовали у решавању отворених питања. Џанг је изразио уверење да ће пројекат бити завршен на време и да ће аутопут донети нове инвестиције и квалитетнији живот грађана тог региона и целе Србије.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић је истакао значај аутопута за западну Србију који ће, поред развоја привредних потенцијала, растеретити и град и обилазницу око Чачка. Он је додао да ће изградњом овог аутопута и Моравског коридора Чачак постати велико инфраструктурно чвориште.


Штампа