08.10.19. Положен камен темељац за изградњу прве деонице аутопута Београд-Сарајево

Председник Републике Србије Александар Вучић и председник Републике Турске Реџеп Тајип Ердоган са члановима Председништва БиХ, Жељком Комшићем, Милорадом Додиком и Шефиком Џафеловићем, су у Сремској Рачи положили камен темељац за изградњу прве деонице аутопута Београд-Сарајево (од Сремске Раче до Кузмина) који ће повезати Србију и БиХ.

Догађају су присуствовали и подпредседницаи Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, министри у Влади Србије и званичници Србије и Турске, в.д. директора ЈП ”Путеви Србије” Зоран Дробњак, руководство компаније ”Ташјапи” и житељи Сремске Раче и места из региона.

Председник Вучић истакао је да је почетак радова на том аутопуту историјски догађај важан за цео регион јер се један простор повезује, отвара и спаја. Председник је додао да ништа није потребније Балкану колико путеви и повезивање јер је то прави начин на који људи нашег региона могу ићи напред. ”То је начин да будемо већи, успешнији, богатији, да помогнемо једни другима”, рекао је председник Вучић.

Председник Републике Турске Реџеп Тајип Ердоган је изјавио да је то историјски тренутак за Србију, БиХ и Турску, да би сарадњу требало унапређивати већим бројем заједничких пројеката, истакавши да је мост преко Саве чији је темељ постављен - мост пријатељства јер има посебну вредност за цео регион. Председник Ердоган је навео да има и велика очекивања од турске компаније ”Ташјапи” која ради на изградњи пута, да ће пројекат завршити у што краћем року и на најбољи начин.

Аутопут Београд-Сарајево први је аутопут који ће директно повезати Србију и БиХ, а од великог је значаја и за повезивање у региону. Комерцијални уговор за израду планова детаљне регулације, пројектовање и изградњу деоница потписан је крајем прошле године, а документ су потписали потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић, в.д. директора ”Путеви Србије” Зоран Дробњак и председник турске компаније ”Ташјапи” Емрулах Туранли.


Штампа