09.06.20. Пробијена лева цев тунела Стражевица на Обилазници око Београда

Пробијању тунела Стражевица на Обилазници око Београда присуствовали су потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић, в.д. директора ЈП „Путеви Србије“ Зоран Дробњак, генерални директор кинеске компаније „Powerchina Јанг Бо и градоначелник Београда Зоран Радојичић.

„Радови на деоници од моста преко Саве код Остружнице до Бубањ потока, дужине 20 километара, на којој се налази и тунел Стражевица су компликовани и захтевни радови који се изводе по посебним процедурама и технологији. Након 30 година добићемо Обилазницу око Београда, захваљујући помоћи и подршци Владе Србије”, рекао је в.д. директора Зоран Дробњак.

Министарка Зорана Михајловић најавила је да ће тунел бити завршен 2021. године и комплетна деоница од моста преко реке Саве код Остружнице до Бубањ потока биће готова 2022. године. „Када радите добре и квалитетне ствари за свој народ, онда не можете да не успете. Стражевица је симбол победе, показала је да је отпорна на све сукобе и ратове“, рекла је Михајловићева и захвалила се  кинеској и азербејџанској влади, компанијама и свим радницима што се пројекат реализује у договореној динамици и роковима.

“Пробијање тунела је изведено 225 дана пре рока, што је велики успех наше компаније“, рекао је Јанг Бо, уз захвалност ресорном министарству и Влади Србије на подршци. Бо је нагласио да ће „Powerchinaнастојати да својим трудом и радом успешно заврши изградњу обилазнице и оправда указано поверење.

Радови се изводе на деоници Обилазнице око Београда од Остружнице до Бубањ потока, која се састоји од три сектора: Остружница - Орловача, Орловача - тунел Стражевица, тунел Стражевица – петља Бубањ поток.  Завршетком комплетне изграње Обилазнице око Београда дуге 47 километара, транзитни саобраћај ће се изместити из градских саобраћајница, растеретиће се саобраћај у граду, смањиће се загађење и повећаће се безбедност у саобраћају.

Видео: https://www.putevi-srbije.rs/index.php/sr/galerija/video-galerija/09-06-20-probijanje-tunela-stra%C5%BEevica

 

Штампа