12.06.20. Обилазак радова на изградњи аутопута Е 763, деоница Прељина-Пожега

Председник Републике Србије Александар Вучић и Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, ЊЕ Амбасадорка НР Кине Чен Бо, градоначелник Чачка Милун Тодоровић, в.д. директора ЈП „Путеви Србије" и представници кинеске компаније „CCCC", 12. јуна 2020.г. обишли су радове на изградњи деонице аутопута Е-763, Прељина-Пожега.

 "Ово је најдужи тунел у Србији од 2.850 метара и свакако најтежи за градњу", изјавио је председник Вучић приликом обиласка радова на тунелу Лаз код Чачка и истакао да ће овај аутопут много значити свим људима у Златиборском и Моравичком округу, као и целој Србији, пошто ће га грађани користити када путују ка Златибору и Црној Гори.

Деоница Прељина – Пожега дужине 30,96 км надовезује се на већ изграђени аутопут “Милош Велики” који је у саобраћају од Сурчина до Прељине, и гради се у пуном профилу аутопута са припадајућим објектима, петљама, тунелима и мостовима. Каратеристично за ову деоницу је што пролази кроз веома тежак географски терен и због чега ће морати да се изграде бројни тунели и мостови (скоро 1/3 трасе чине мостови и тунели).

На деоници Прељина – Пожега предвиђена је изградња 3 тунела: Муњино Брдо, Лаз и Трбушани. Сва три тунела су пројектована са две одвојене тунелске цеви, свака за један саобраћајни смер. Тунели Лаз и Муњино Брдо у изградњи представљају тренутно најдуже тунеле у Србији.

На деоници је пројектовано 35 мостова, разних дужина и распона усклађених са препрекама и конфигурацијом терена.


Штампа