ЗАВРШЕН СЕКТОР Б-5 ОБИЛАЗНИЦЕ ОКО БЕОГРАДА, ДЕОНИЦА ПЕТЉА ОРЛОВАЧА - ТУНЕЛ СТРАЖЕВИЦА

Сектор Б 5 Обилазнице око Београда, од петље Орловача до Стражевице, заједно са левом цеви тунела Стражевица, званично је  данас отворен у присуству председника Србије Александра Вучића. Отварању су присуствовали и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, министар финансија Синиша Мали, отправник послова амбасаде Кине у Београду Тиен Ишу, директор ЈП „Путеви Србије“ Зоран Дробњак и предузећа „Коридори Србије“ Александар Антић, градоначелник Београда Зоран Радојичић и заменик градоначелника Горан Весић, као и челници кинеске компаније "Пауер Чајна" и азербејџанског "Азвирта" који граде Обилазницу.

Председник  Вучић је изјавио да ће та деоница у саобраћају бити данас од 18 сати и истакао да је поносан што се у Србији сада гради 10 аутопутева и брзих саобраћајница. Вучић је најавио да ће се градити и наставак београдске обилазнице до Панчева, са великим друмско-железничким мостом на Дунаву.

На овој деоници Обилазнице која је дуга 3,1 км завршена је лева трака аутопута са три моста, и лева тунелска цев испод брда Стражевица дужине 760 метара. Кинеска компанија "Пауер чајна", азербејџански Азвирт и домаћи подизвођачи раде и на изградњи сектора 6 Обилазнице око Београда, од тунела Стражевица до Бубањ потока, где ће се Обилазница спојити са аутопутем Београд - Ниш, Коридором 10. 

Дужина деонице Обилазнице око Београда од новог моста на Сави код Остружнице до Бубањ Потока је 20,4 километра. Вредност радова је 207 милиона евра, од чега се 15% улаже из буџета Републике Србије, а  85%  финансира из кредита кинеске Ексим банке.

Завршетком радова до Бубањ Потока биће изграђено укупно око 47 километара аутопута од Батајнице до Бубањ Потока.

Видео: 15.06.22. Пуштање у саобраћај Секторa Б-5, Обилазнице око Београда, деоница петља Орловача - тунел Стражевица


Штампа