17.06.20. Обележен почетак радова на изградњи брзе саобраћајнице Лајковац - Иверак

Председник Републике Србије Александар Вучић и Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић заједно са ЊЕ Амбасадорком НР Кине Чен Бо, в.д. директора ЈП „Путеви Србије" Зораном Дробњаком и генералним директором кинеске компаније “Шандонг” Џанг Ђанчаом су 17. јуна 2020.г. присуствовали почетку радова на изградњи брзе саобраћајнице Лајковац–Иверак.

„Од Ваљева до Београда стизаће се за мање од сат времена, нови инвеститори ће доћи у Ваљево, биће нових радних места. Сваки  нови резултат захтева нове напоре. А данашњи резултати могу да се измере и упореде и са онима од раније и оним будућим. Наш циљ је да људе вратимо у Ваљево и Колубарски округ, који је добио много новим путевима. За две и по године до Ваљева ћемо де факто ићи ауто-путем.”, рекао је председник Вучић.

Министарка Михајловић је изјавила да је Србија данас другачија земља него што је била пре неколико година, пре свега због великих инфраструктурних пројеката који су завршени и да ће се изградњом брзе саобраћајнице Ваљево спојити са ауто-путем „Милош Велики“ .

Када се заврше радови на изградњи брзе саобраћајнице Иверак - Лајковац, од Београда до Ваљева путоваће се 35 минута. Укупна дужина деонице износи 18,3 километра, а радови, које у складу са државним споразумом Србије и Кине изводи компанија "Чајна Шандонг", вредни су 158 милиона евра.

Брза саобраћајница је пројектована за брзину до 100 километара на сат.

На траси ће се налазити 25 објеката, 2,5 км мостова и једна петља.

Саставни део пројекта је и потпуно уређење реке Колубаре и водотокова што ће спречити даља плављења овог дела Србије.


Штампа