18.09.2019. Посета ИТС стручњака из Хрватксе и Словеније Сектору за УИСС ЈП “Путеви Србије”

Стручњаци за област ИТС и представници Удружења и асоцијација за ИТС Словеније и Хрватске боравили су у Београду од 12. до 14.09.2019.г. и посетили Оперативно управљачки центар Петлово Брдо, Сектора за управљачко информационе системе у саобраћају ЈП "Путеви Србије". Наши стручњаци су колегама презентовали организацију рада и функционисања ИТС система инсталираних на путној мрежи Републике Србије.

Зоран Пешовић, извршни директор Сектора за УИСС ЈП “Путеви Србије”, посету колега из кровних удружења Словеније и Хрватске је оценио као веома корисну због директне размене информација са колегама из земаља са добро развијеним ИТС системима у саобраћају од којих се, сматра, могу добити информације корисне за развој нашег саобраћајног инжењерства, управљања и пројектовања ИТС система, ради боље ефикасности и ефективности с обзиром да је у току интензиван развој ИТС Система у Србији. Будући да Србија треба да дефинише свој начин и ниво организовања ИТС стручњака, ЈП "Путеви Србије" је већ покренуло иницијативу да се струковно удружење формира и код нас, истакао је Пешовић и додао да би се управо оваквом сарадњом са међународним организацијама јачали домаћи капацитети у области ИТС сектора. ЈП "Путеви Србије" последњих година јача своје ИТС системе и намерава, да поред четири постојећа оперативно управљачка центра, развије на новој мрежи аутопутева још три регионална центра - у Нишу, Чачку и Новом Саду, а пре тога и национални центар у Београду.

Илија Неден Димитриу, руководилац Одељења за ИТС у ЈП "Путеви Србије" истакао је да је гостима презентован рад Центра за надзор и управљање саобраћајем Петлово Брдо и да ће размена искуства и знања са колегама бити употребљена за пружање што бољих услуга корисницима путева.

Роберт Ријавец из словеначког Друштва за ИТС посету је оценио као веома корисну за развој садашње и будуће сарадње и сматра да су на конкретним примерима сагледали висок степен примене ИТС система на путној мрежи Србије која добро напредује и не заостаје за европским земљама.

Роберт Компан, руководилац Одељења за саобраћај ДАРС из Словеније је истакао да је управљање ИТС системима кључно за безбедност и проток саобраћаја те је за боље функционисање и организацију система управо важна комуникација стручњака.

Садко Манџука, председник хрватског Удружења за ИТС такође је истакао сарадњу колега из струке, као и чињеницу да се лично уверио у висок ниво имплементације и развоја ИТС система у Србији. Напоменуо је да је због растућих потреба струке и пројеката са ЕУ Хрватска на Саобраћајном факултету отворила и катедру за ИТС.

Група више од педесетак ИТС стручњака из Словеније и Хрватске посетила је поред ЈП "Путеви Србије" и Агенцију за безбедност саобраћаја Републике Србије, Градску управу града Београда - Секретаријат за јавни превоз и Секретаријат за саобраћај, односно, Оперативно контролни центар за јавни линијски превоз путника и Саобраћајни центар Секретаријата за саобраћај који управља раскрсницама у Београду.

Изјаве горе поменутих можете погледати на линку:
http://www.putevisrbije.rs/index.php/галерија/видео-галерија/13-09-19-посета-оперативно-управљачком-центру-београд 

Poseta ITS stručnjaka Sektoru za UISS Prezentacija u Nadzornom centru Gazela Operativno upravljački centar Petlovo Brdo

Штампа