20.11.19. Завршен Коридор 10 кроз Србију

У присуству председника Србије Александра Вучића, председника владе Бугарске Бојка Борисова, председнице Владе Србије Ане Брнабић, потпредседнице Владе Зоране Михајловић, бројних званица и грађана из читаве Србије, свечано су 9. новембра 2019.г., отворене деонице источног крака Коридора 10, код тунела Банцарево.

Пуштањем у саобраћај новизграђених деоница источног крака Коридора 10, од Просека до Црвене реке, завршена је изградња Коридора 10 кроз Србију.

Деоница аутопута Е-80 од Просека до границе са Републиком Бугарском је укупне дужине 86,8 км и састоји се од  87 мостова, 5 савремено опремљених тунела -  "Банцарево", "Сопот", "Сарлах", "Пржојна падина" и "Прогон", као и 5 саобраћајних петљи на раскрсницама у више нивоа.

Завршетком изградње источног крака Коридора 10, најкраћим путем су повезане Западна и Источна Европа, Србија и Бугарска, а пре свега два велика српска округа - Нишавски и Пиротски у којима живи око 450.000 људи.

Савременом саобраћајном инфраструктуром валоризује се и геостратешки положај Србије у целини и отвара пут ка тржишту југоисточне Европе и Азије.

Квалитетно и ефикасно повезивање Републике Србије са окружењем пре свега са суседним земљама и њено активно учешће у интегративним процесима Западног Балкана, Југоисточне Европе и Дунавске регије је императив.


Штампа