21.05.19. Завршена изградња комплетног Коридора 10 кроз Републику Србију

Пуштањем у саобраћај дела јужног крака Коридора 10 у Грделичкој клисури, у суботу, 18.05.2019. године у Владичином Хану, испод  грандиозног моста Врла, званично је обележена велика победа градитеља у до сада највећем пројекту инфраструктуре у нашој земљи – изградњи комплетног Коридора 10 у Републици Србији. 

Догађају су присуствовали председник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, потпредседница Владе и министарка саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре Зорана Михјаловић, чланови Владе Републике Србије, представници извођача и финансијера градње Коридора 10, дипломатског кора и високи званици из земље и иностранства, који су претходно обишли целокупну трасу ауто-пута кроз Грделичку клисуру. Свечаности је присуствовао председавајући Председништва БиХ Милорад Додик и премијер Северне Македоније Зоран Заев, велики број грађана, представника локалних самоуправа и управних округа, привредника и других гостију. 

Србија је, отварањем деонице аутопута у Грделичкој клисури, повезана аутопутем од севера до југа и на целој главној траси Коридора 10, од Батроваца на граници са Хрватском и од Хоргоша на северу са Мадјарском, па све до Прешева на граници са Македонијом.

Председник Србије Александар Вучић је изјавио да део аутопута на Коридору 10 који је завршен у Грделичкој клисури показује како можемо да премостимо све тешкоће и када нико у то не верује и да су грађевинари најзаслужнији, док је држава обезбедила финансије и изборила се са безброј проблема током градње.  Председник је нагласио да аутопут није важан само због лепоте већи и због страних и домаћих инвеститора који ће долазити и улагати у развој привреде, због уштеде новца и нижих транспортних трошкова, а пре свега што ће значити целој Србији и подићи животни стандард грађана.

Потпредседница Владе  и министарка саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре Проф. др Зорана Михајловић,  изјавила је да  Србија  треба да буде поносна јер су наши грађевинари изградили величанствен аутопут на најлепшој и најтежој деоници у Европи  и да за све грађане Србије нема важнијег пута од Коридора 10.

“Успели смо да завршимо највећи пројекат у земљи који се радио 30 година и без којег ни регион ни Европа нису могли бити у потпуности саобраћајно повезани. Завршетком Коридора 10 од Хоргоша до Прешева отворили смо нову страницу и више не гледамо у назад, већ само у напред, ка новим пројектима, ка повезивању, бржем развоју и бољем животу наших грађана”, рекла је Михајловићева.

Коридор 10 је један од најважнијих паневропских саобраћајних коридора који пролази кроз Србију и повезује Аустрију, Мађарску, Словенију, Хрватску, Србију, Бугарску, Македонију и Грчку, чија је изградња почела још 1970. године у бившој СФРЈ. Траса аутопута кроз Грделичку клисуру најтежа је деоница јужног крака Коридора 10, вредност радова је износила 350 милиона евра.

Дужина јужног крака Коридора 10 од Грабовнице до Левосоја (Пројекат Југ) је 74.14km. На деоници кроз Грделичку клисуру дужине 26,30km  изграђено је 36 мостова укупне дужине 5.700m, два тунела- Предејане и Манајле укупне дужине 2.808m.


Штампа