23.07.19. ДРОБЊАК: „РАДИМО НА ПРЕКО 500 КМ ДРЖАВНИХ И ПРЕКО 100 КМ ЛОКАЛНИХ ПУТЕВА“

Гостујући на РТС у Јутарњем програму в.д. директора Зоран Дробњак, изјавио је да очекује да ће поскупљење путарине у износу од 12% на српским путевима почети да се примењује почетком августа месеца, по усвајању Владе Републике Србије.

Основни разлог поскупљења путарине је мањак средстава за квалитетно одржавање  16.221 км путева, рекао је Дробњак, истичући да је тренутна висина путарине најнижа у региону, као и да плаћање путарине по км је најправеднији систем, јер се плаћа онолико колико се км пређе.

„Ове године на српским аутопутевима очекујемо  60  милиона возила“, изјавио је Дробњак, додајући да ће  приход од наплате путарине у овој години бити око 26,883 милијарди динара.

„Путеви Србије“ током грађевинске сезоне, од априла до новембра, изводе радове на великом броју деоница и води се рачуна да ти радови минимално утичу на успоравање саобраћаја. „До петка ће бити завршени сви радови на аутопуту, а задржавања има само на наплатним станицама Наис и Дољевац које ће у року од годину дана бити уклоњене“, додао је Дробњак.

Градимо Обилазницу око Београда и за три године биће повезани Батајница и Бубањ Поток, у току су радови на изградњи деонице Сурчин-Обреновац на Коридору 11, деоница аутопута Е-70 Батровци-Кузмин у дужини од 22 км радиће се по завршетку туристичке сезоне, наводи Дробњак.

Путари раде и на деоницама државних путева Брза Паланка – Кладово, Свођа – Власотинце, Паковраћа –Ужице,Ужице - Бела Земља, Ириг – Рума, Сјеница – Пријепоље, Лебане – Бојник, Лебане – Медвеђа, Смедеревска Паланка - Велика Плана, Мајданпек – Кучево, Бор – Зајечара,  а саобраћајница код Лесковца  почеће да се ради по завршетку процедуре одабира извођача око 20. августа….

„Тренутно се радови обављају на преко 500 км државних  путева и  преко 100 км локалних путева“, нагласио је Дробњак

Дробњак је додао, да када је Моравски коридор у питању, да су урађени пројекти за деонице Појате – Крушевац  27 км и Прељина – Адрани (Краљево) 30 км и да на тим деоницама могу да почну радови, а да ће врло брзо бити готов пројекат и за преостали део од 51-52 км од Крушевца до Краљева.

На крају гостовања Дробњак је истакао да држава заједно са Светском банком улаже 40 милиона долара за проширење граничних прелаза,  у циљу смањења гужви.


Штампа