29.06.20. ПУТЕВИ СРБИЈЕ: УНИШТЕНА САОБРАЋАЈНА СИГНАЛИЗАЦИЈА НА ПЕТЉИ КОВИЛОВО

ЈП „Путеви Србије обавештава јавност да јe последњих дана, на државном путу Б реда број 13, на деоници од петље „Ковилово до раскрснице за Падинску Скелу оштећена вертикална саобраћајна сигнализација у вредности од скоро пет милиона динара.

Оштећено је укупно 63 саобраћајна знака, троугластих 12, кружних 35, квадратних 6 и правоугаоних 10 као и 22 табле за вођење и упућивање саобраћаја.

Годишња вредност украдених, оштећених и уништених саобраћајних знакова, путоказних табли, смероказа и остале саобраћајне сигнализације и опреме износи преко 140 милиона динара односно више од милион евра на територији целе  Републике Србије.

Уз просечну вредност саобраћајног знака односно табле на годишњем нивоу украде се више хиљада саобраћајних знакова и путоказних табли.

Ако узмемо у обзир да цена пресвлачења 1км пута у просеку кошта око 12 милиона динара, можемо закључити да бисмо годишње могли да рехабилитујемо 12 км пута за износ утрошених средстава за украдену и оштећену саобраћајну сигнализацију.

Наглашавамо да крађа, уклањање или оштећење саобраћајне сигнализације и опреме  смањује безбедност и директно угрожава животе учесника у саобраћају, те казне за таква кривична дела би требало да буду оштрије!

Путеви, саобраћајна сигнализација и опрема су јавно добро.  

Јавно добро је имовина свих грађана и разлог више да сви заједно активно учествујемо на чувању заједничке имовине.

ЈП „ Путеви Србије“ апелује да се  све надлежне  институције, медији  и сами  грађани укључе у акцију  која би помогла  да се сачувају материјална средства  уложена у изградњу и одржавање путева Републике Србије са циљем да се  обезбеди несметано и безбедно одвијање саобраћаја.  

Изјаву извршног директора Сектора за одржавање државних путева I и II реда  Зорана Стојисављевића, можете преузети на следећем линку: https://www.putevi-srbije.rs/index.php/sr/galerija/video-galerija/29-06-20-uni%C5%A1tavanje-saobra%C4%87ajne-signalizacije-na-petlji-kovilovo


Штампа