02.08.15. Saopštenje o protoku vozila na naplatnim stanicama

JP „Putevi Srbije“ Vas obaveštava da na državnom putu I A reda broj 1 (auto-put E 75) stanje na naplatnim stanicama je sledeće:

 • Naplatna stanica Velika Plana - zbog radova na sanaciji mosta kod Velikog Orašja, čekanja su od 20 – 30 minuta
 • Naplatna stanica Nais, Niš, čekanja su od 10 – 15 minuta
 • Naplatna stanica Bubanj potok, čekanja su oko 15 minuta, ali se od podneva očekuje povećan protok vozila

Zbog radova na rehabilitaciji dela auto-puta i uobičajenih sezonskih gužvi i velikog protoka vozila posebno, u smeru od Beograd ka jugu i jugoistoku, posebno ka Bugarskoj se može desiti mestimično slabiji protok vozila na pojedinim mestima.

Zbog pojačanog inteziteta saobraćaja tokom letnje sezone na snazi je vanredni režim rada.

U cilju efikasnijeg obavljanja poverenih poslova, sprečavanja zastoja i bržeg protoka vozila na naplatnim stanicama su:

 • Svi kanali za naplatu putarine kao i distribuciju kartica su u funkciji 24 časa dnevno bez minuta pauze. U tu svrhu je sa bočnih na čeone naplatne stanice premešten određeni broj zaposlenih i napravljen je plan prekovremenog angažovanja u toku letnje sezone.
 • Na svim naplatnim stanicama u periodu pojačanog intenziteta saobraćaja na ulasku na auto-put pristupa se rezervnom režimu rada koji podrazumeva ručno deljenje kartica za ulazak na auto-put.
 • Na svim većim naplatnim stanicama gde za to postoji tehnička mogućnost otvaraće se dodatne reverzibilne trake a sve to u zavisnosti od smera iz kog je saobraćaj pojačanog intenziteta.
 • Na vidljivim mestima postavljena su obaveštenja vozačima da pripreme tačan iznos novca za plaćanje putarine i ista su napisana na tri strana jezika: engleskom, nemačkom i turskom.
 • U periodima kada se na naplatnim stanicama očekuje povećan broj vozila, radnici obezbeđenja učesnike u saobraćaju preusmeravaju na slobodne trake za naplatu putarine ili distribuciju kartica i time im olakšavaju prolazak kroz zonu naplatne stanice.
 • Obezbeđeno je dovoljno sitnog novca za vraćanje kusura.
 • Svi šefovi Odseka i njihovi pomoćnici dežurni su na terenu, obilaze naplatne stanice i kontrolišu organizaciju rada.
 • Organizovan je poseban režim rada radnika tehničke službe kako bi se iznenadni kvarovi otklanjali u što kraćem roku.

Važno je napomenuti, da je u petak 31.07.2015.godine na naplatnoj stanici Bubanj Potok u oba smera, promet bio 62.000 vozila, što do sada nije zabeleženo!

JP “Putevi Srbije” apeluje na sve učesnike u saobraćaju da zbog velikog broja vozila koja u tranzitu prolaze kroz našu zemlju auto-putem, posebno deonicom Beograd – Niš, ukoliko ne moraju da putuju auto-putem, koriste alternativne putne pravce.

Takođe, JP „Putevi Srbije“ apeluje na sve učesnike u saobraćaju da posebno budu oprezni, u vožnji, da obrate pažnju na radove na putu, prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, poštuju ograničenja brzine i postojeću saobraćajnu signalizaciju.


Штампа