16.11.15. Пуштен у рад затворен систем наплате путарине на деоници Стара Пазова - Сириг

ЈП "Путеви Србије" обавештава јавност да је данас 16.11.2015.г. у 07.00 часова пуштен у рад затворен систем наплате путарине, на државном путу I A реда број 1, на деоници од Старе Пазове до Сирига.

У рад су пуштене 4 нове наплатне станице: Марадик, Ковиљ, Нови Сад - југ и Нови Сад - север, док су проширени капацитети на наплатним станицама Стара Пазова, Инђија и Бешка.

Увођењем затвореног система наплате путарине прелази се на праведнији систем наплате који је препоручен директивама Европске уније и који се примењује у већини европских земаља, значи путарина се плаћа према пређеном километру односно само за део пута који се користи.

Цена путарине за наплатне станице на деоници од Старе Пазове до Сирига у затвореном систему наплате путарине, формирана је у односу на три параметра: цену према пређеном километру од 3,3182 динара, дужину пређене релације и категорију возила (паритет категорија: Ia: I: II; III: IV = 0,5: 1: 1,5: 3: 6).


Пример наплате путарине у отвореном и затвореном систему на релацији
од Старе Пазове до Сирига (у динарима)

 

КАТЕГОРИЈА
Ia (моторцикли)
I (путнички аутомобили)
II (аутомобили и комбији с приколицом)
III (аутобуси и камиони до 3,5 тоне)
IV (камиони - шлепери)
ОТВОРЕНИ СИСТЕМ
290,00
570, 00
850, 00
1.700,00
3.400,00
ЗАТВОРЕНИ СИСТЕМ
150,00
290, 00
440, 00
880, 00
1.760,00


Примера ради сада ће путарина за путничке аутомобиле од Београда до Инђије коштати 60,00 динара, док ће од Београда до Новог Сада путарина износити 190,00 динара.

Увођењем затвореног система наплате путарине очекује се и повратак већег броја теретних возила на ауто-пут, који су до сада користили државне путева II реда односно магистралне путне правце без наплате, а којих је у просеку дневно било око 200 возила.

Повратком тешких камиона на ауто-пут под наплатом очекује се повећање прихода и пре свега већа безбедност учесника у саобраћају као и већа безбедност локалног становништва кроз чија насељена места су пролазила теретна возила.

Такође, велики број возила која до сада нису плаћала путарину користећи кратке релације ући ће у затворен систем наплате путарине.

За следећу годину је планирана друга фаза затварања система за наплату путарине од Старе Пазове до Суботице која подразумева изградњу чеоне наплатне станице Суботица - југ (измештање постојеће опреме са тренутне чеоне наплатне станице Сириг) и бочних наплатних станица: Жедник, Бачка Топола и Фекетић.

ico-pdf - Категоризација

Мапа наплатних станица

ico-pdf - Ценовник путарина


Штампа