Обилазак радова на аутопуту „Милош Велики" од Прељине до Пожеге

Радове на деоници аутопута „Милош Велики", од Прељине до Пожеге, на тунелу „Лаз", обишли су данас председник Републике Србије Александар Вучић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, в.д. директора Зоран Дробњак, в.д. директора „Коридори
Србије" Александар Антић и амбасадорка Народне Републике Kине Чен Бо са представницима извођача радова - кинеском компанијом „China Communications Construction Company" и председницима локалних самоуправа.

Председник Вучић је после разговора са генералним директором кинеске компаније „ЦЦЦЦ" Џанг Сјаојуеном најавио завршетак радова на аутопуту од Прељине до Пожеге ,,најкасније у јануару или евентуално фебруару следеће године", значајно пре уговореног рока који је средином 2023.г.

„Ово је за нас велики дан. Урадили сте значајан посао, јер није било нимало лако. Ово је за сада најтежа деоница у целој Србији", рекао је председник Вучић.

Деоница Прељина – Пожега дуга је 31 километар и захтевна за изградњу, јер ће због топографије и геолошких услова трећину трасе чинити тунели и мостови - три тунела, Лаз, Муњино Брдо и Трбушани, са по две одвојене тунелске цеви у укупној дужини од 11,8 километара и 35 мостова. Најдужи је тунел „Лаз" кроз планину Јелицу који ће бити дугачак скоро три километра. „Данас може да се види 550 метара са једне и 150 метара са друге стране. Укупно 700 метара овог тунела је пробијено и тек сада може да се види колико је то захтеван и тежак посао", истакао је Председник Вучић приликом обиласка градилишта.

Завршетак радова на том делу аутопута „Милош Велики" ,,отвара капије западне Србије" и омогућиће да се од Чачка до Пожеге стигне за пола сата.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић истакао је значај те деонице:„Ово је део који спаја Чачак са Пожегом, а касније са границом са Црном Гором са једне стране и ка Котроману, то јест деоницом Ужице - Котроман са Босном и Херцеговином, са две за нас јако важне земље и са становишта економске размене и са становишта нашег народа који тамо живи."

Председник Вучић рекао је да ће се ускоро, „у мају, односно за месец или месец и по дана", потписивати уговор за радове на изградњи последње деонице аутопута „Милош Велики", од Пожеге до места Бољаре на граници са Црном Гором, као и да је у току и тендерска процедура за изградњу аутопута Ниш-Мердаре.

„1. децембра у изградњи ће бити осам аутопутева. Правимо стварне планове и програме које завршавамо. Најважнији су животи људи. Србија ће бити премрежена аутопутевима и коначно инвеститори могу да долазе и у мање развијене крајеве наше лепе земље", закључио је Председник.

Видео са догађаја можете погледати на следећем линку: Обилазак радова на аутопуту „Милош Велики" од Прељине до Пожеге


Штампа