Почела изградња брзе саобраћајнице Нови Београд - Сурчин

Радови на изградњи брзе саобраћајнице Нови Београд – Сурчин, која ће повезати Град Београд са аутопутем “Милош Велики”, почела је данас у присуству председника Србије Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић. Председник Вучић је обилазећи градилиште рекао да ће се изградњом те саобаћајнице скратити улазак на аутопут „Милош Велики” за око 10 километара, да је рок за завршетак радова 18 месеци и затражио од представника кинеског извођача, компаније “ЦЦЦЦ”, да ако могу, убрзају реализацију пројекта с обзиром на важност саобраћајнице.

Почетку радова су присуствовали и министар грађевинарства Томислав Момировић, амбасадорка Кине у Србији Чен Бо, директор ЈП “Путеви Србије” Зоран Дробњак, директор „Коридора Србије” Александар Антић, градоначелник Београда Зоран Радојичић и заменик градоначелника Горан Весић.

Комерцијални уговор за деоницу Нови Београд – Сурчин дужине 7,9 км, потписан је са компанијом „Чајна комјуникејшнс констракшн компани“ - „ЦЦЦЦ“, вредности је 70,5 милиона евра.

Деоница која је практично део аутопута „Милош Велики”, грађевински је веома захтевна јер пролази кроз насељено подручје Београда, омогућиће да се возачи из Војвођанске улице и Јурија Гагарина на Новом Београду директно укључе на аутопут „Милош Велики“ уместо досадашњег уласка преко дела аутопута Београд – Загреб.

Градска магистрална саобраћајница Нови Београд – Сурчин је пројектована за брзину од 80 километара на час, имаће по три траке у сваком смеру, разделни појас од пет метара, пешачке стазе ширине по два метра и бициклистичке стазе. На траси ће бити три моста, један мост-канал и један надвожњак. Пројекат је урадио Саобраћајни институт „ЦИП“.

Видео са догађаја можете погледати на следећем линку:
https://www.putevi-srbije.rs/index.php/sr/galerija/video-galerija/31-03-21-po%C4%8Detak-radova-novi-beograd-sur%C4%8Din


Штампа