ПОТПИСАН УГОВОР ЗА ИЗГРАДЊУ ФРУШКОГОРСКОГ КОРИДОРА

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић потписала је у Београду са кинеском компанијом ЦРБЦ комерцијални уговор о пројектовању и извођењу радова на изградњи брзе саобраћајнице Нови Сад - Рума, вредан 606 милиона евра. Потписивању уговора о изградњи Фрушкогорског коридора су присуствовали председник Србије Александар Вучић и амбасадорка НР Кине у Србији Чен Бо.

„Прошле године, кад смо завршили комплетан Коридор 10 и пустили аутопут од Београда до Чачка, рекли смо да на томе нећемо стати и да настављамо са новим пројектима. Изградњом Фрушкогорског коридора и пројектом Рума-Шабац-Лозница који се већ реализује, имаћемо пут који ће повезати Војводину са западом земље који је важан и за регионално повезивање Србије”, рекла је Михајловићева након потписивања уговора.

Председник Србије Александар Вучић је изјавио да ће брза саобраћајница од Новог Сада до Руме бити изграђена у рекордном року, до 15. марта 2024. године.

Укупна дужина ове брзе саобраћајнице износи 47,7 километара, укључује и нови мост преко Дунава и тунел “Иришки венац” кроз Фрушку гору, дужине 3,5 км. Саобраћајница ће повезати три општине, Нови Сад, Ириг и Руму, надовезује се на постојећи државни пут I Б реда број 12, Нови Сад – Зрењанин - граница Румуније, на аутопут и брзу саобраћајницу у изградњи, Рума-Шабац-Лозница. Војводину ће повезати са западним и северозападним делом Србије и регионалне центре - Нови Сад, Руму, Шабац и Лозницу. Представља и посредну везу Србије са БиХ, Хрватском и Румунијом. Допринеће побољшању и саобраћајном растерећењу урбаних подручја преко обилазница око Новог Сада, Ирига и Руме и што је посебно важно, измештању транзитног саобраћаја са подручја Националног парка „Фрушка гора” изградњом тунела Иришки венац.


Штампа