18.12.19. Deonica Surčin-Obrenovac na autoputu "Miloš Veliki" danas se pušta u saobraćaj

Deonica Surčin-Obrenovac, prva deonica autoputa Е763, Beograd-Južni Jadran, u punom profilu autoputa, danas se pušta u saobraćaj u prisustvu Predsednika Republike Aleksandra Vučića, potpredsednice Vlade prof. dr. Zorane Mihajlović, vd direktora Zorana Drobnjaka, izvođača radova kineske kompanije CCCC.

Ukupna dužina deonice je 17,6 kilometara i ima 4 vozne i 2 zaustavne trake u ukupnoj širini od 29 m.

Pored trase puta sa kompletnom infrastrukturom, projekat uključuje i most preko Save i Kolubare, vijadukt preko železničke pruge Ostružnica-Batajnica, kao i dve petlje Surčin i Obrenovac.

U sastavu deonice se nalazi most preko reka Save i Kolubare dužine 1581 metara, širine 29 metara i još 11 mostova dužine od 11 do 455 metara.

Most preko reka Save i Kolubare je izgrađen od betona u širini punog autoputnog profila i sastoji se od 6 mostovskih konstrukcija, po 3 konstrukcije u svakom smeru vožnje od kojih su četiri pristupne, a dve glavni rasponi nad rečnim koritom.

Pristupni most sa Surčinske strane dugačak je 415 metara, glavni raspon iznosi 370 metara i pristupni most sa Obrenovačke strane je dužine 796 metara.

Most je oslonjen na 54 stuba, u svakom smeru po 27, dok je raspojanje između stubova oko 55 metara na pristupnim mostovima. Glavni raspon nad rekom sastoji se od tri raspona dva krajnja po 96 metara i središnji raspon po mostu dužine 178 metara koji se nalazi na međunarodnom plovnom putu.

Visina glavnog raspona mosta je oko 20 metara nad vodom pri srednjem vodostaju.

Deonica Surčin - Obrenovac je položena u aluvijonu reke Save i spaja područja gradskih opština Surčin i Obrenovac, prolazeći pored naselja Surčin, Jakovo i Boljevac na levoj obali odnosno između naselja Barič i Mislođin na desnoj obali reke Save.

Dve saobraćajne petlje su u sastavu deonice Surčin - Obrenovac i to:

Petlja Surčin povezuje novu trasu autoputa sa Obilaznicom oko Beograda, odnosno sa budućim putem od Novog Beograda do Surčina, odnosno od Vojvođanske ulice i Bulevara Jurija Gagarina.
Do petlje Surčin, dok se ne izgradi veza Novi Beograd - Surčin, moći će da se dođe isključivo sa autoputa Beograd - Zagreb posle beogradskog Aerodroma (pravac ka Ostružničkom mostu) iz pravca centra Beograda, preko Banovog brda i Ostružnice (pravac preko Ostružničkog mosta prema Surčinu).

Petlja Obrenovac obezbeđuje povezivanje novog autoputa sa već izgrađenom trasom autoputa Miloš Veliki od Obrenovca do Ljiga. Petlja Obrenovac će povezivati novu trasu autoputa i sa starim Obrenovačkim putem.

Na projektu je izvršeno i nekoliko značajnih izmena, a za vozače najbitnija je svakako odluka da se ova deonica isključi iz sistema naplate putarine.

Na deonici autoputa Е-763, nakon otvaranja deonice od Surčina do Obrenovca i dalje će funkcionisati zatvoreni sistem naplate putarine po pređenom kilometru, sa šest naplatnih stanica: čeonim u Obrenovcu i Preljini i bočnim na Ubu, u Lajkovcu, Ljigu i Takovu.

Druga, jako važna izmena na projektu je novo isključenje sa autoputa u Jakovu, čime će biti otvoreno novo i jedino isključenje na celoj trasi od Surčina do Obrenovca. Izgradnja novog isključenja kod Jakova omogućiće bolje funkcionisanje saobraćaja i rasterećenje lokalne putne mreže u Surčinu, ali i direktnu ekonomsku korist za naselje na trasi autoputa.

ZNAČAJ PROJEKTA

Značaj projekta ogleda se u stvaranju direktne veze autoputa Miloš Veliki sa Koridorom 10 (preko Obilaznice oko Beograda, na petlji Surčin), odnosno sa severne strane prema Mađarskoj preko Novog Sada i Horgoša, a sa zapadne strane prema Hrvatskoj.

Isto tako, obezbeđuje lakšu vezu grada Beograda sa autoputem Miloš Veliki, kao i značajno rasterećenje putnog pravca Beograd-Obrenovac.

Sa završenim deonicama (Obrenovac - Ub, Ub - Lajkovac, Lajkovac - Ljig i Ljig - Preljina) ostvariće se neprekidan pun profil autoputa od Beograda do Preljine ukupne dužine 120 km.

JP "Putevi Srbije" blagovremeno će obavestiti javnost o tačnom vremenu puštanja u saobraćaj deonice Surčin-Obrenovac.