„PUTEVI SRBIJE": Spremni za Zimsku službu 2020/2021.g.

JP „Putevi Srbije" obaveštava javnost da od danas, 01.11.2020.g. počinje sa radom Zimska služba, prema Planu zimskog održavanja državnih puteva I i II reda u Republici Srbiji 2020/21.

Planom zimskog održavanja putne mreže predviđeni su posebni radovi, aktivnosti i mere neophodni za obezbeđenje prohodnosti puteva i bezbednosti saobraćaja u zimskim uslovima.

Plan zimskog održavanja državnih puteva I i II reda se sprovodi od 01.11.2020.g. do 31.03.2021.g. i obavezujući je okvir za formiranje planova svih preduzeća koja se bave održavanjem puteva.

Na održavanju kompletne mreže državnih puteva Republike Srbije angažovana su 22 preduzeća za puteve i 2 preduzeća koja pružaju uslužnu delatnost („Srbijaput"-Beograd i „Vojvodinaput"- Novi Sad).

Sistem obaveštavanja i informisanja medija i svih zainteresovanih o stanju na putevima tokom zimskog perioda organizovan je na sledeći način:

Štab zimske službe, na osnovu izveštaja sa terena, koje dobija iz punktova preduzeća za puteve, formira jedinstveni ,,Izveštaj Zimske službe" koji dostavlja direktoru, tehničkom direktoru i izvršnom direktoru Sektora za održavanje državnih puteva I i II reda i objavljuje na internet prezentaciji Preduzeća. Informativni centar JP ,,Putevi Srbije" preuzima Izveštaj i prosleđuje ga resornom ministarstvu, MUP Republike Srbije – Sektoru za vanredne situacije i medijima.

Objedinjeni Izveštaj zimske službe o stanju na putevima objavljuje se dva puta dnevno, po potrebi i češće.

Odeljenje za odnose sa javnošću kontinuirano prati sve izveštaje sa terena i izveštaje Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije i po potrebi, medijima šalje saopštenja i obaveštenja za javnost i apele javnosti.


ŠEMATSKI PRIKAZ PROTOKA INFORMACIJA

Osnovni prioritet JP „Putevi Srbije" u zimskom periodu je održavanje državnih puteva I i II reda koje se obavlja iz putnih baza i punktova, kojih ukupno ima 167.

Prisustvo mehanizacije u putnim bazama na autoputevima je neprekidno 24 časa, na ostalim putevima 16 ili 8 časova, a po potrebi i duže.

Održavanje se sprovodi po sledećim prioritetima i kategorijama:

  • Prvi prioritet / A kategorija, ukupno 6.018,855 km - Kolovoz se čisti i posipa čistom soli i mora biti očišćen u roku od 4 sata nakon prestanka padavina, odnosno vremenske pojave,
  • Drugi prioritet / B kategorija, ukupno 4.329,694 km - Kolovoz se čisti i posipa mešavinom soli i rizle u odnosu 1:4 i mora biti očišćen u roku od 6 sati nakon prestanka padavina, odnosno vremenske pojave,
  • Treći prioritet / C kategorija, ukupno 4.727,360 km - Kolovoz se čisti i posipa mešavinom soli i rizle u odnosu 1:4 i kolovoz mora biti očišćen u roku od 8 sati nakon prestanka padavina, odnosno vremenske pojave.

Na jugu Srbije u sezoni 2020/2021 primenjuje se nova vrsta ugovora koja se bazira na nivou usluga. Ukupno 3.048,361 km putne mreže se održava po novom principu od toga 507,657 km I B reda, 1.904,982 km II A reda i 635,722 km II B reda, dok se na ostalom delu putne mreže održavanje obavlja po klasičnom sistemu.

Prema Planu zimske službe za 2020/21.g. raspoloživo je:

  • 748 putarskih vozila i kamiona
  • 331 mašina
  • 2172 radnika u jednoj smeni, od toga: 921 radnika – putara
  • 172 tehničara
  • 325 mašinista
  • 754 vozača

Angažovanost mehanizacije može biti i veća u slučajevima pojave elementarnih nepogoda i shodno stepenu njihove jačine.

Obezbeđeno je ukupno sa rezervama 92.268,63 tona soli, 1.582 tona hladne asfaltne mase za sanaciju udarnih rupa i dovoljne količine kamene rizle/agregata.

Posebna pažnja pri organizaciji održavanja državnih puteva I i II reda u zimskim uslovima poklanja se:

a) mostu „Gazela", prevoju Bubanj Potok, Begaljičko Brdo i prevoj „Mečka" na autoputu;
b) prevoju Čestobrodica na putu Paraćin – Zaječar (600 m.n.v);
v) usponu Rušanj i Rudnik na Ibarskom putu;
g) prevoju Zlatibor, (1000 m.n.v.);
d) prevoju Popadija (Majdanpek – Negotin);
đ) prevoju Tresibaba (Knjaževac – Niš);
e) prevoju Svetinja (Topola – Kragujevac);
ž) prevojima na Fruškoj Gori (Iriški Venac, Banstol),
z) širim područjima Tare, Crne Trave i Sjenice,
i) mostu kod Beške na putu Beograd - Novi Sad,
j) prevoj Jaram na putu Brzeće-Kopaonik,
k) most preko Save, obilaznica Dobanovci-Ostružnica
l) zona mosta Prijevorac na rekonstruisanoj deonici IB23, između Borove Glave i Kokinog Broda,
lj) obilaznica Beograda od Sektora-3 ( reka Sava ) do kraja Sektora-5 ( Straževica ) i Kružni put,
m) novi most „Batajnica" sa rampama, u petlji Batajnica.

JP „Putevi Srbije" sarađuje sa Ministarstvom za unutrašnje poslove Republike Srbije - Upravom saobraćajne policije, Sektorom za vanredne situacije i obaveštava ih redovno o stanju na putevima, prihvata sugestije i zajedno odlučuju o obustavama saobraćaja na kritičnim deonicama.

JP „Putevi Srbije" apeluje na sve korisnike puteva i učesnike u saobraćaju da se pridržavaju propisa i da se ne uključuju u saobraćaj bez zimske opreme, pogotovo na kritičnim deonicama, da poštuju ograničenja brzine, povećaju brigu o drugima i pokažu neophodnu solidarnost na putu.

Na naslovnoj strani Internet prezentacije JP „Putevi Srbije" (www.putevi-srbije.rs) možete preuzeti Plan zimske službe 2020/21.g., kratak i detaljan Izveštaj zimske službe na dnevnom nivou, Mapu stanja na putevima u zimskom periodu, Mapu državnih puteva po prioritetima, kao i Prezentaciju Plana zimskog održavanja državnih puteva I i II reda u Republici Srbiji.

Izjavu Zorana Stojisavljevića, rukovodioca štaba Zimske službe i izvršnog direktora Sektora za održavanje državnih puteva I i II reda o organizaciji rada Zimske službe možete preuzeti sa sledećeg linka: 
https://www.youtube.com/watch?v=BV11gDXe6Z0 

Video snimak Punkta za održavanje autoputeva u Dobanovcima možete preuzeti sa linka: 
https://www.youtube.com/watch?v=rk5QF1ObLtQ 


Štampa