01.11.19. PUTEVI SRBIJE: Spremni za početak Zimske službe 2019/2020.g.

 JP „Putevi Srbije“, održalo je 01.11.2019.g. konferenciju za medije i javnu prezentaciju Plana zimskog održavanja državnih puteva, sistema obaveštavanja medija i svih zainteresovanih o stanju na putevima tokom zimskog perioda.

U cilјu uspešnog sprovođenja svih aktivnosti koje se odnose na obezbeđenje prohodnosti puteva i bezbednost saobraćaja u zimskim uslovima, sačinjen je Plan zimskog održavanja kao i svih prethodnih godina.

Planom zimskog održavanja putne mreže Republike Srbije predviđeni su posebni radovi, aktivnosti i mere neophodni za obezbeđenje prohodnosti i bezbednosti saobraćaja na putevima u zimskom periodu.

Plan zimskog održavanja državnih puteva I i II reda se sprovodi od 01.11.2019.g. do 31.03.2020.g. i isti je obavezujući okvir za formiranje planova svih preduzeća koja se bave održavanjem puteva.

Na održavanju putne mreže Republike Srbije, angažovano je 22 specijalizovana preduzeća.

Medijima i drugim zainteresovanim stranama prezentiran je način rada i pregled organizacije lјudstva, sredstava i mehanizacije koja je angažovana u ovom specifičnom i tako važnom aspektu održavanja državnih puteva u Republici Srbiji.

Javnosti je predstavlјen i sistem obaveštavanja i informisanja o stanju na putevima.

ŠEMATSKI PRIKAZ PROTOKA INFORMACIJA

Osnovni prioritet JP "Putevi Srbije" u zimskom periodu je održavanje državnih puteva I i II reda i isto se obavlјa se iz putnih baza i punktova kojih ukupno ima 172.

Prisustvo mehanizacije u putnim bazama na auto-putevima je neprekidno 24 časa, na ostalim putevima 16 ili 8 časova, a po potrebi i duže.

Održavanje se sprovodi po prioritetima i kategorijama i to:

 Prvi prioritet / A kategorija - Kolovoz se čisti i posipa čistom soli i mora biti očišćen u roku od 4 sata nakon prestanka padavina odnosno vremenske pojave

 Drugi prioritet / B kategorija - Kolovoz se čisti i posipa mešavinom soli i rizle u odnosu 1:4 i mora biti očišćen u roku od 6 sati nakon prestanka padavina, odnosno vremenske pojave

 Treći prioritet / C kategorija - Kolovoz se čisti i posipa mešavinom soli i rizle u odnosu 1:4 i kolovoz mora biti očišćen u roku od 8 sati nakon prestanka padavina, odnosno vremenske pojave

Prema planu zimske službe za 2019/20.g. raspoloživo je:

744 putarskih vozila i kamiona
331 mašina
2167 radnika u jednoj smeni, od toga:
920 radnika – putara
172 tehničara
327 mašinista
748 vozača

Angažovanost mehanizacije, može biti i veća u slučajevima pojave elementarnih nepogoda i stepena njihove jačine.

Obezbeđena količina soli sa rezervama iznosi ukupno 90.388,43 tona, hladne asfaltne mase za sanaciju udarnih rupa 1562 tona i kamene rizle/agregata u potrebnim količinama.

Posebna pažnja pri organizaciji održavanja državnih puteva I i II reda u zimskim uslovima poklanja se:

a) mostu "Gazela", prevoju Bubanj Potok, Begalјičko Brdo i prevoj "Mečka" na autoputu;
b) prevoju Čestobrodica na putu Paraćin – Zaječar (600 m.n.v);
v) usponu Rušanj i Rudnik na Ibarskom putu;
g) prevoju Zlatibor, (1000 m.n.v.);
d) prevoju Popadija (Majdanpek – Negotin);
đ) prevoju Tresibaba (Knjaževac – Niš);
e) prevoju Svetinja (Topola – Kragujevac);
ž) prevojima na Fruškoj Gori (Iriški Venac, Banstol),
z) širim područjima Tare, Crne Trave i Sjenice,
i) mostu kod Beške na putu Beograd - Novi Sad,
j) prevoj Jaram na putu Brzeće-Kopaonik,
k) most preko Save, obilaznica Dobanovci-Ostružnica
l) zona mosta Prijevorac na rekonstruisanoj deonici IB23, između Borove Glave i Kokinog Broda.
lј) obilaznica Beograda od Sektora-3 ( reka Sava ) do kraja Sektora-5 ( Straževica ) i KRUŽNI PUT,
m) novi most „Batajnica“ sa rampama, u petlјi Batajnica.

JP „Putevi Srbije“ sarađuje sa Ministarstvom za unutrašnje poslove Srbije - Upravom saobraćajne policije, Sektorom za vanredne situacije i obaveštava ih redovno o stanju na putevima, prihvata sugestije i zajedno u duhu kolegijalnosti i profesionalizma donosi odluke kada se radi o obustavama saobraćaja na kritičnim deonicama.

JP „Putevi Srbije“ apeluje na sve korisnike puteva i učesnike u saobraćaju da se pridržavaju propisa i uklјučuju u saobraćaj sa opremom za kretanje u zimskim uslovima, pogotovo na kritičnim deonicama, da poštuju ograničenja brzine, povećaju brigu o drugima i pokažu neophodnu solidarnost na putu.

Na naslovnoj strani Internet prezentacije JP „Putevi Srbije“
(www.putevi-srbije.rs) možete preuzeti Plan zimske službe 2019/20.g., Kratak i Detalјni izveštaj zimske službe na dnevnom nivou, Mapu stanja na putevima u zimskom periodu, Mapu državnih puteva po prioritetima.

Izjave sa Konferencije za medije, kao i video snimak putne baze Mali Požarevac možete pogledati na sledećem linku:
https://www.putevi-srbije.rs/index.php/sr/galerija/video-galerija/01-11-19-konferencija-za-medije-i-prezentacija-plana-zimskog-odr%C5%BEavanja-dr%C5%BEavnih-puteva

 

Štampa