06.08.20. Potpredsednica Mihajlović posetila prostorije Sektora za naplatu putarine

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović i v.d.direktora JP „Putevi Srbije” Zoran Drobnjak danas su posetili prostorije Sektora za naplatu putarine u Ustaničkoj ulici i obišli kancelarije Odeljenja za nadzor naplate putarine i Odeljenja za elektronsku naplatu putarine.

Mihajlovićeva je ovom prilikom naglasila da ulaganje u autoputeve ostaje prioritet, bez obzira na pad saobraćaja ove godine, kako bi Srbija dalje jačala svoju poziciju tranzitne zemlje u odnosu na druge rute.

 „Naše procene su da će ove godine prihodi od naplate putarina biti oko 40 do 45 miliona evra manji od planiranih. Do 3. avgusta imamo oko 5,4 miliona vozila manje nego prošle godine, ali je pad prihoda manji za oko 3,5 odsto ili oko 500 miliona dinara. To je rezultat toga što je međunarodni saobraćaj sve vreme funkcionisao.”, rekla je.

Ministarka Mihajlović je istakla da je Srbija prethodnih godina završila i pustila u saobraćaj oko 350 kilometara autoputeva, čime je potvrdila svoj značaj u odnosu na neke tranzitne rute, kao što je Ruta 4. Rast saobraćaja od putarina je ove godine zaustavljen i epidemija Korona virusa je imala posledica, ali to neće trajati večno i mi nastavljamo da ulažemo i da gradimo nove autoputeve. Više od 200 km autoputeva je u izgradnji i ti autoputevi će za nekoliko godina biti u sistemu naplate putarina”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da će, pored autoputeva koji su već u izgradnji, kao što su Moravski koridor ili autoput Sremska Rača - Kuzmin, krajem avgusta biti raspisan i tender za deonicu Niš-Pločnik.

Izvršni direktor Sektora za naplatu putarine Milenko Caković je rekao da je pod naplatom putarine u Srbiji 820 km autoputeva, kao i da je prošle godine bilo oko 57 miliona vozila na autoputevima i ostvareno oko 27 milijardi dinara prihoda od putarina.

V.d. direktora Zoran Drobnjak je izjavio da će JP „Putevi Srbije“ iskoristiti smanjenje saobraćaja da ove godine uradi rehabilitaciju oko 190 kilometara autoputeva. 

„Pozitivno je i što se povećava broj korisnika elektronske naplate putarine, sa oko 17 odsto pre nekoliko godina, na trenutnih oko 60 odsto za putnički i oko 77 odsto za teretni saobraćaj. Nastavićemo da radimo na tome da objasnimo učesnicima u saobraćaju da je bolje da koriste elektronsku naplatu putarine, jer brže prođu, imaju i određeni popust, a cilj nam je da taj procenat bude više od 90 odsto”, rekao je direktor Drobnjak.

Video: https://www.putevi-srbije.rs/index.php/sr/galerija/video-galerija/06-08-20-potpredsednica-vlade-i-ministarka-zorana-mihajlovi%C4%87,-pri-obilasku-sektora-za-naplatu-putarine


Štampa