08.10.19. Položen kamen temeljac za izgradnju prve deonice autoputa Beograd-Sarajevo

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan sa članovima Predsedništva BiH, Željkom Komšićem, Miloradom Dodikom i Šefikom Džaferovićem, su u Sremskoj Rači položili kamen temeljac za izgradnju prve deonice autoputa Beograd-Sarajevo (od Sremske Rače do Kuzmina) koji će povezati Srbiju i BiH.

Događaju su prisustvovali i potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, ministri u Vladi Srbije i visoki zvaničnici Srbije i Turske, v.d. direktora JP „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak, rukovodstvo kompanije „Tašjapi“ i žitelji Sremske Rače i mesta iz regiona.

Predsednik Vučić istakao je da je početak radova na tom autoputu istorijski događaj važan za ceo region jer se jedan prostor povezuje, otvara i spaja. Predsednik je dodao da ništa nije potrebnije Balkanu koliko putevi i povezivanje jer je to pravi način na koji ljudi našeg regiona mogu ići napred. “To je način da budemo veći, uspešniji, bogatiji, da pomognemo jedni drugima", rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan je izjavio da je to istorijski trenutak za Srbiju, BiH i Tursku, da bi saradnju trebalo unapređivati većim brojem zajedničkih projekata, istakavši da je most preko Save čiji je temelj postavljen - most prijateljstva jer ima posebnu vrednost za ceo region. Predsednik Erdogan je naveo da ima i velika očekivanja od turske kompanije "Tašjapi" koja radi na izgradnji puta, da će projekat završiti u što kraćem roku i na najbolji način.

Autoput Beograd-Sarajevo prvi je autoput koji će direktno povezati Srbiju i BiH, a od velikog je značaja i za povezivanje u regionu. Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju deonica potpisan je krajem prošle godine, a dokument su potpisali potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, v.d. direktora “Putevi Srbije” Zoran Drobnjak i predsednik turske kompanije “Tašjapi” Emrulah Turanli.


Štampa