10.04.19. USPEŠNO ZAVRŠENA TREĆA FAZA PODIZANJA DELA KONSTRUKCIJE BUDUĆEG OSTRUŽNIČKOG MOSTA

JP „Putevi Srbije“ obaveštava javnost da je juče, u ranim večernjim satima, završeno podizanje dela čelične konstrukcije dužine 80 m, širine 12 m, visine 6 m i ukupne težine 550 tona, definisano trećom fazom Programa podizanja konstrukcije na izgradnji leve trake mosta br. 8  preko reke Save kod Ostružnice.

Početak treće faze podrazumeva trenutak preuzimanja pune sopstvene težine montažnog komada, podizanje na visinu od 18 m (veličina šestospratnice) i precizno podešavanje u odnosu na već postojeće montažne komade na stubovima u skladu sa odgovarajućim padom i niveletom konstrukcije.

Da podsetimo, reč je montažnom komadu koji je izgrađen u brodogradilištu i pretvoren u plovni objekat, nakon svih provera porinut u vodu i na kraju prevučen do mesta ugradnje, zarotiran u pravcu ugradnje na mestu podizanja, oslobođen  brodskih delova i opreme i prihvaćen užadima na četiri mesta (na rasponu od 80 m).

Vest bi zvučala kao i sve druge ove prirode, da ovaj poduhvat ne spada u unikatne podvige našeg građevinarstva, odnosno mostogradnje.

Specifičnost ovog zahvata čini sama priroda Programa podizanja ove konstrukcije. Naime, učesnici u izgradnji: Investitor, Projektant, Izvođač radova i Nadzorni organ činili su operativni tim koji je sa strašću stvaranja, budnim okom, iskustvom i znanjem iz sekunda u sekund, minuta u minut i iz sata u sat, svaki sa svojim zaduženjem osmatrao, pratio i kontrolisao sile u kablovima i presama, veličinu podizanja, ugibe, deformacije i napone same konstrukcije, jarma i pomoćnih alata i o tome obaveštavali centralnu jedinicu koja je vršila manipulaciju konstrukcije.

Nakon šesnaestočasovnog podizanja, konstrukcija je dovedena u konačnu, prostorno definisanu poziciju, prihvaćena, zaključana i spremna za konačno povezivanje sa ostalim delom konstrukcije.

Ovakav poduhvat moguć je samo kada su svi učesnici u izgradnji jedinstveni, saglasni, operativni, iskusni i sa potrebnim znanjima i umećem za ovu vrstu radova.

Aplauz, uzvici, čestitanja i zagrljaji, označili su uspešan kraj treće faze!

Umorna i srećna lica  graditelja najbolji su znak da srpsko građevinarstvo ima svoju snagu, znanje i potencijal za velika dela!

Izjavu nadzornog organa JP „Putevi Srbije“ Dragana Jocića i Video materijal - pokrivalicu možete preuzeti sa sledećeg linka:
http://www.putevi-srbije.rs/index.php/sr/galerija/video-galerija/10-04-19-zavr%C5%A1etak-podizanja-%C4%8Deli%C4%8Dne-konstrukcije-mosta-preko-save-kod-ostru%C5%BEnice

 


Štampa