12.06.20. Obilazak radova na izgradnji autoputa E 763, deonica Preljina-Požega

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, NjE Ambasadorka NR Kine Čen Bo, gradonačelnik Čačka Milun Todorović, v.d. direktora JP „Putevi Srbije" i predstavnici kineske kompanije „CCCC", 12. juna 2020.g. obišli su radove na izgradnji deonice autoputa E-763, Preljina-Požega.

 "Ovo je najduži tunel u Srbiji od 2.850 metara i svakako najteži za gradnju", izjavio je predsednik Vučić prilikom obilaska radova na tunelu Laz kod Čačka i istakao da će ovaj autoput mnogo značiti svim ljudima u Zlatiborskom i Moravičkom okrugu, kao i celoj Srbiji, pošto će ga građani koristiti kada putuju ka Zlatiboru i Crnoj Gori.

Deonica Preljina – Požega dužine 30,96 km nadovezuje se na već izgrađeni autoput “Miloš Veliki” koji je u saobraćaju od Surčina do Preljine, i gradi se u punom profilu autoputa sa pripadajućim objektima, petljama, tunelima i mostovima. Karateristično za ovu deonicu je što prolazi kroz veoma težak geografski teren i zbog čega će morati da se izgrade brojni tuneli i mostovi (skoro 1/3 trase čine mostovi i tuneli).

Na deonici Preljina – Požega predviđena je izgradnja 3 tunela: Munjino Brdo, Laz i Trbušani. Sva tri tunela su projektovana sa dve odvojene tunelske cevi, svaka za jedan saobraćajni smer. Tuneli Laz i Munjino Brdo u izgradnji predstavljaju trenutno najduže tunele u Srbiji.


Štampa