17.06.20. Obeležen početak radova na izgradnji brze saobraćajnice Lajkovac - Iverak

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović zajedno sa NjE Ambasadorkom NR Kine Čen Bo, v.d. direktora JP „Putevi Srbije" Zoranom Drobnjakom i generalnim direktorom kineske kompanije “Šandong” Džang Đančaom su 17. juna 2020.g. prisustvovali početku radova na izgradnji brze saobraćajnice Lajkovac–Iverak.

„Od Valjeva do Beograda stizaće se za manje od sat vremena, novi investitori će doći u Valjevo, biće novih radnih mesta. Svaki  novi rezultat zahteva nove napore. A današnji rezultati mogu da se izmere i uporede i sa onima od ranije i onim budućim. Naš cilj je da ljude vratimo u Valjevo i Kolubarski okrug, koji je dobio mnogo novim putevima. Za dve i po godine do Valjeva ćemo de fakto ići auto-putem.”, rekao je predsednik Vučić.

Ministarka Mihajlović je izjavila da je Srbija danas drugačija zemlja nego što je bila pre nekoliko godina, pre svega zbog velikih infrastrukturnih projekata koji su završeni i da će se izgradnjom brze saobraćajnice Valjevo spojiti sa auto-putem „Miloš Veliki“ .

Kada se završe radovi na izgradnji brze saobraćajnice Iverak - Lajkovac, od Beograda do Valjeva putovaće se 35 minuta. Ukupna dužina deonice iznosi 18,3 kilometra, a radovi, koje u skladu sa državnim sporazumom Srbije i Kine izvodi kompanija "Čajna Šandong", vredni su 158 miliona evra.

Brza saobraćajnica je projektovana za brzinu do 100 kilometara na sat.

Na trasi će se nalaziti 25 objekata, 2,5 km mostova i jedna petlja.

Sastavni deo projekta je i potpuno uređenje reke Kolubare i vodotokova što će sprečiti dalja plavljenja ovog dela Srbije.


Štampa