20.11.19. Završen Koridor 10 kroz Srbiju

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednika vlade Bugarske Bojka Borisova, predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović, brojnih zvanica i građana iz čitave Srbije, svečano su 9. novembra 2019.g., otvorene deonice istočnog kraka Koridora 10, kod tunela Bancarevo.

Puštanjem u saobraćaj novizgrađenih deonica istočnog kraka Koridora 10, od Proseka do Crvene reke, završena je izgradnja Koridora 10 kroz Srbiju.

Deonica autoputa E-80 od Proseka do granice sa Republikom Bugarskom je ukupne dužine 86,8 km i sastoji se od  87 mostova, 5 savremeno opremljenih tunela -  "Bancarevo", "Sopot", "Sarlah", "Pržojna padina" i "Progon", kao i 5 saobraćajnih petlji na raskrsnicama u više nivoa.

Završetkom izgradnje istočnog kraka Koridora 10, najkraćim putem su povezane Zapadna i Istočna Evropa, Srbija i Bugarska, a pre svega dva velika srpska okruga - Nišavski i Pirotski u kojima živi oko 450.000 ljudi.

Savremenom saobraćajnom infrastrukturom valorizuje se i geostrateški položaj Srbije u celini i otvara put ka tržištu jugoistočne Evrope i Azije.

Kvalitetno i efikasno povezivanje Republike Srbije sa okruženjem pre svega sa susednim zemljama i njeno aktivno učešće u integrativnim procesima Zapadnog Balkana, Jugoistočne Evrope i Dunavske regije je imperativ.


Štampa