21.05.19. Završena izgradnja kompletnog Koridora 10 kroz Republiku Srbiju

Puštanjem u saobraćaj dela južnog kraka Koridora 10 u Grdeličkoj klisuri, u subotu, 18.05.2019. godine u Vladičinom Hanu, ispod  grandioznog mosta Vrla, zvanično je obeležena velika pobeda graditelja u do sada najvećem projektu infrastrukture u našoj zemlji – izgradnji kompletnog Koridora 10 u Republici Srbiji. 

Događaju su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, potpredsednica Vlade i ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihjalović, članovi Vlade Republike Srbije, predstavnici izvođača i finansijera gradnje Koridora 10, diplomatskog kora i visoki zvanici iz zemlje i inostranstva, koji su prethodno obišli celokupnu trasu auto-puta kroz Grdeličku klisuru. Svečanosti je prisustvovao predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, veliki broj građana, predstavnika lokalnih samouprava i upravnih okruga, privrednika i drugih gostiju. 

Srbija je, otvaranjem deonice autoputa u Grdeličkoj klisuri, povezana autoputem od severa do juga i na celoj glavnoj trasi Koridora 10, od Batrovaca na granici sa Hrvatskom I od Horgoša na severu sa Madjarskom, pa sve do Preševa na granici sa Makedonijom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da deo autoputa na Koridoru 10 koji je završen u Grdeličkoj klisuri pokazuje kako možemo da premostimo sve teškoće i kada niko u to ne veruje i da su građevinari najzaslužniji, dok je država obezbedila finansije i izborila se sa bezbroj problema tokom gradnje.  Predsednik je naglasio da autoput nije važan samo zbog lepote veći i zbog stranih i domaćih investitora koji će dolaziti i ulagati u razvoj privrede, zbog uštede novca i nižih transportnih troškova, a pre svega što će značiti celoj Srbiji i podići životni standard građana.

Potpredsednica Vlade  i ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Prof. dr Zorana Mihajlović,  izjavila je da  Srbija  treba da bude ponosna jer su naši građevinari izgradili veličanstven autoput na najlepšoj i najtežoj deonici u Evropi  i da za sve građane Srbije nema važnijeg puta od Koridora 10.

“Uspeli smo da završimo najveći projekat u zemlji koji se radio 30 godina i bez kojeg ni region ni Evropa nisu mogli biti u potpunosti saobraćajno povezani. Završetkom Koridora 10 od Horgoša do Preševa otvorili smo novu stranicu i više ne gledamo u nazad, već samo u napred, ka novim projektima, ka povezivanju, bržem razvoju i boljem životu naših građana”, rekla je Mihajlovićeva.

Koridor 10 je jedan od najvažnijih panevropskih saobraćajnih koridora koji prolazi kroz Srbiju i povezuje Austriju, Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku, Makedoniju i Grčku, čija je izgradnja počela još 1970. godine u bivšoj SFRJ. Trasa autoputa kroz Grdeličku klisuru najteža je deonica južnog kraka Koridora 10, vrednost radova je iznosila 350 miliona evra.

Dužina južnog kraka Koridora 10 od Grabovnice do Levosoja (Projekat Jug) je 74.14 km. Na deonici kroz Grdeličku klisuru dužine 26,30km  izgrađeno je 36 mostova ukupne dužine 5.700m, dva tunela- Predejane i Manajle ukupne dužine 2.808 m.


Štampa