23.06.20. DROBNjAK: „EKIPE PUTARA NA TERENU, USPOSTAVLjEN SAOBRAĆAJ NA 120 KILOMETARA PUTEVA“

V.d. direktora JP „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak je danas u izjavi za Tanjug rekao da se situacija iz sata u sat menja i da je brzom reakcijom putara sanirano 120 km puteva na kojima je saobraćaj bio u prekidu usled obilnih kišnih padavina.

„Saobraćaj je bio obustavljen na oko 410 km puteva zbog visokog vodostaja. Najkritičnije je bilo u Zapadnoj Srbiji. Jedan most je pao u Ljuboviji, most je star 50 godina, stubovi su tada projektovani u koritu reke i to je bio problem. Uradićemo devijaciju i postavićemo ponton, da bi za dan, dva saobraćaj počeo da funkcioniše. Kritično je bilo i u Adranima kod Kraljeva gde je vodostaj reke dostigao do mosta, u Arilju, Novom Pazaru i Raškoj“, rekao je v.d. direktora Zoran Drobnjak.

Nadzorni organi i putari sa više od 150 mašina su na terenu, dežuraju i sprovode preventivne mere na oštećenim deonicama.

„Kako bi se sprečilo izlivanje reka na puteve, u korita se nasipa kamen, ukoliko je vodostaj visok. Očekujemo da će narednih dana situacija da se stabilizuje i vodostaj da opadne, da bi putari odmah krenuli sa saniranjem oštećenih deonica“, istakao je Drobnjak.

Trenutno je saobraćaj obustavljen na sledećim putnim pravcima:

1. Državni put IB 21 deonica Arilje-Ivanjica u mestu Divljaka došlo je do prekida saobraćaja usled izlivanja reke Moravice koja je ujedno i oštetila trup puta.
2. Državni put I B reda broj 21, Požega – Arilje – Divljaka, deonica Požega – Arilje, na ulazu u Arilje, zbog elementarnih nepogoda i vode na kolovozu, saobraćaj će biti obustavljen do daljnjeg.
3. Državni put IB 30 deonica Ivanjica-Ušće u mestu Mlance došlo je do prekida saobraćaja zbog velikih odrona, u toku je raščišćavanje.
4. Državni put IB 21 deonica Arilje-Ivanjica u mestu Klisura došlo je do prekida saobraćaja usled izlivanja reke Moravica, oštećen trup puta.
5. Državni put IB 28 deonica Gračanica-Ljubovija došlo je do prekida saobraćaja u mestu Ljubovija kod motela zbog urušavanja mosta kao posledica izlivanja reke Ljubovađe. Alternativa postoji kroz naseljeno mesto Ljubovija.
6. Državni put IIA 137 deonica Zavlaka-Mojković došlo je do obustave saobraćaja usled izlivanja reke Jadar.
7. Državni put IIA 150 deonica Ljig-Belanovica došlo je do obustave saobraćaja u mestu Poljanice usled izlivanja reke Kačer.
8. Državni put IIA 257 deonica Radalj-Mali Zvornik došlo je do obustave saobraćaja u mestu Donja Borina usled izlivanja planinskih potoka.
9. Državni put IIB 360 deonica Dići-Bojkovci došlo je do obustave saobraćaja usled izlivanja reke Ljig.
10. Državni put IIB 361 deonica Latković-Ljig došlo je do obustave saobraćaja usled izlivanja reke Ljig.
11. Državni put IIB 330 deonica Loznica-Zajača došlo je do obustave saobraćaja u usled oštećenja na mostu Voćnjak.
12. Državni put IIB 332 deonica Žeravija-Tršić došlo je do obustave saobraćaja usled velikih voda.
13. Državni put IIB 323 deonica Nakučani-Matijevac došlo je do obustave saobraćaja u mestu Matijevac usled izlivanja reke Dobrave.
14. Državni put IIA 197 deonica Kaona-Dubac došlo je do obustave saobraćaja zbog velikih voda.
15. Državni put IIA 180 deonica Guča-Vučkovica preusmeren saobraćaj na alternativni put kroz Guču.
16. Državni put IIA 181 deonica Kratovska stena-Lučani došlo je do obustave saobraćaja zbog izlivanja reke Morave.
17. Državni put IIA 180 deonica Lučani-Guča došlo je do obustave saobraćaja na mostu preko reke Dljin.
18. Državni put IIB 408 deonica Pakovraće-Markovica došlo je do obustave saobraćaja zbog izlivanja reke Belice.
19. Državni put IIA 196 deonica Arilje-Ljetinje došlo je do obustave saobraćaja preko mosta na reci Moravici.


Štampa