18.11.15. JP „PUTEVI SRBIJE“ spremno za početak Zimske službe 2015/2016.

18.11.2015.g, u 12.00 časova u Velikoj sali JP ,,Putevi Srbije” u Beogradu, održana je konferencija za medije i javna prezentacija Plana zimskog održavanja i sistema funkcionisanja održavanja puteva, sistema obaveštavanja medija i svih zainteresovanih o stanju na putevima tokom zimskog perioda.

Na konferenciji su se medijima obratili Zoran Drobnjak, v.d. direktora JP „Putevi Srbije“ i Zoran Stojisavljević, izvršni direktor Sektora za održavanje javnih puteva I i II reda i rukovodilac Štaba zimske službe, Saša Stojanović, pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Boban Stevanović, pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP, Zlatko Belencan pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije, Milan Božović, v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja i drugi.

U cilju uspešnog sprovođenja svih aktivnosti koje se odnose na obezbeđenje prohodnosti puteva i bezbednost saobraćaja u zimskim uslovima, neophodno je blagovremeno sačiniti Plan zimskog održavanja što je naše preduzeće uradilo i ove godine.

Planom zimskog održavanja putne mreže Republike Srbije predviđeni su posebni radovi, aktivnosti i mere neophodni za obezbeđenje prohodnosti i bezbednosti saobraćaja na putevima u zimskom periodu.

Plan zimskog održavanja državnih puteva I i II reda se sprovodi od 15.11.2015.g. do 31.03.2016.g.
Plan održavanja puteva u zimskim uslovima je obavezujući okvir za formiranje planova svih preduzeća koja se bave održavanjem puteva.
Ove godine je angažovano 24 specijalizovana preduzeća na održavanju mreže državnih puteva Republike Srbije.

Novinarima i drugim zainteresovanim stranama je prezentiran način rada i pregled organizacije ljudstva, sredstava i mehanizacije koja je angažovana u ovom specifičnom i tako važnom aspektu održavanja državnih puteva u Republici Srbiji.

Prezentiran je i veoma važan sistem obaveštavanja i informisanja o stanju na putevima kako Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Sektora za vanredne situacije i Uprave saobraćajne policije MUP RS, javnosti i svih zainteresovanih strana ( pogledati šematski prikaz protoka informacija).

Organizovana je i poseta bazi „Srbijaautoputa“ u Malom Požarevcu gde je na licu mesta prezentovan sistem rada, raspoloživa mehanizacija i skladišta soli, agregata i rizle.

Plan održavanja puteva u zimskim uslovima je obavezujući okvir za formiranje planova svih preduzeća koja se bave održavanjem puteva.
Ove godine su angažovana 24 specijalizovana preduzeća na održavanju mreže državnih puteva Republike Srbije.
Osnovni prioritet JP "Putevi Srbije" u zimskom periodu je održavanje državnih puteva I i II reda.
Održavanje puteva u toku zime obavlja se iz putnih baza i punktova kojih ukupno ima 163.
Prisustvo mehanizacije u putnim bazama na auto-putevima je neprekidno 24 časa, na ostalim putevima 16 ili 8 časova, a po potrebi i duže.

Održavanje se sprovodi po prioritetima koji su:

Prvi prioritet - Kolovoz se čisti i posipa čistom soli.
Drugi prioritet - Kolovoz se čisti i posipa samo rizlom ili šljakom.
Treći prioritet - Sa kolovoza se samo uklanja sneg i time omogućuje prohodnost, ali tek nakon izvršenog čišćenja puteva I i II prioriteta.

Prema planu zimske službe za 2015/16 raspoloživo je:
719 putarskih vozila i kamiona, 327 mašina, 892 radnika – putara, 184 tehničara, 327 mašinista i 719 vozača.

Obezbeđena količina soli sa rezervama iznosi ukupno 74.730,71 tona, kamenog agregata i rizle ukupno 140.000 tona, hladne asfaltne mase za sanaciju udarnih rupa iznosi oko 1500 tona.

Posebna pažnja pri organizaciji održavanja državnih puteva I i II reda u zimskim uslovima poklanja se:
Most "Gazela",
prevoj Bubanj Potok
Begaljičko Brdo
prevoj "Mečka" na auto-putu
prevoj Čestobrodica na putu Paraćin – Zaječar (600 m.n.v.)
uspon Rušanj i Rudnik na Ibarskom putu
prevoj Zlatibor (1000 m.n.v.)
prevoj Popadija (Majdanpek – Negotin)
prevoj Tresibaba (Knjaževac – Niš)
prevoj Svetinja (Topola – Kragujevac)
prevoji na Fruškoj Gori (Iriški Venac, Banstol)
šira područja Tare, Crne Trave i Sjenice
most kod Beške na putu Beograd - Novi Sad
prevoj Jaram na putu Brzeće-Kopaonik
most preko Save, obilaznica Dobanovci-Ostružnica
zona mosta Prijevorac na rekonstruisanoj deonici M-21, između Borove Glave i Kokinog Broda
obilaznica Beograda od Sektora 1 (od km 565+000,00 preplet Dobanovci) do kraja Sektora 5,
novi most „Batajnica“ sa rampama, u petlji Batajnica (u izgradnji)

JP „Putevi Srbije“ sarađuje sa Ministarstvom za unutrašnje poslove Srbije - Upravom saobraćajne policije, Sektorom za vanredne situacije i obaveštava ih redovno o stanju na putevima, prihvata sugestije i zajedno u duhu kolegijalnosti i profesionalizma donosi odluke kada se radi o obustavama saobraćaja na kritičnim deonicama.

JP „Putevi Srbije“ još jednom apeluje na sve korisnike puteva i učesnike u saobraćaju da se pridržavaju propisa i uključuju u saobraćaj sa opremom za kretanje u zimskim uslovima, pogotovo na kritičnim deonicama, da poštuju ograničenja brzine, povećaju brigu o drugima i pokažu neophodnu solidarnost na putu.

Na sledećim linkovima požete preuzeti sledeće:

Plan zimske službe 2015/16
Dnevni izveštaj zimske službe
Mapa stanja na putevima u zimskom periodu

 


Štampa