11.08.16. JP „Putevi Srbije“ spremno za povratak turista

JP „Putevi Srbije“ spremno dočekuje sredinu avgusta i predstojeći vikend, jer su, tokom letnje sezone, to periodi kada je moguć veći intenzitet saobraćaja na naplatnim stanicama u oba smera auto-puta, ka Nišu i ka Beogradu. 

JP „Putevi Srbije“, Sektor za naplatu putarine, intenzivirao je rad na naplatnim stanicama kako bi se obezbedio nesmetan prolazak vozila usled pojačanog saobraćaja na auto-putevima u Republici Srbiji.  

Kroz naplatnu stanicu ,,Beograd“,  kod Bubanj Potoka, tokom juna prošlo je 1.141.921 vozila, dok je u julu zabeleženo 1.511.596 vozila.

JP „Putevi Srbije“ je, radi bržeg protoka vozila, sprečavanja zastoja i efikasnijeg obavljanja poslova, omogućilo da svi kanali za naplatu putarine i distribuciju kartica budu u funkciji 24 časa dnevno, bez minuta pauze, pa je povećan broj inkasanata i organizovan poseban režim rada tehničke službe, kako bi se eventualni iznenadni kvarovi otklanjali u što kraćem roku.

JP „Putevi Srbije“ omogućilo je učesnicima u saobraćaju da se putem portala na auto-putevima informišu o eventualnim zadržavanjima na naplatnim stanicama, prekidima saobraćaja, stanju kolovoza, vremenskim prilikama i drugim neophodnim informacijama. 

Na vidljivim mestima postavljena su obaveštenja vozačima da pripreme tačan iznos novca za plaćanje putarine koja su, osim na srpskom jeziku, napisana još i na engleskom, nemačkom i turskom. Inkasantima je obezbeđeno dovoljno sitnog novca za vraćanje kusura.

Učesnici plaćanje putarine mogu obaviti u dinarima (ako su vlasnici vozila sa domaćim i stranim registarskim tablicama), u evrima (ako su vlasnici vozila sa stranim registarskim tablicama), platnim karticama i elektronskom naplatom putarine (TAG uređajem, bez zaustavljana).

Na našim auto-putevima je sve popularnija elektronska naplata putarine. Ovaj savremeni model plaćanja putarine upotrebom TAG uređaja značajno skraćuje vreme putovanja jer omogućava vozilima prolazak bez zaustavljanja u posebnim naplatnim trakama koje postoje na svim većim naplatnim stanicama u Republici Srbiji.

U sistemu za elektronsku naplatu putarine trenutno je aktivno oko 100.000 TAG uređaja, odnosno, broj korisnika je u 2016. godini porastao za 50 odsto.

Prodaja i dopuna TAG uređaja vrši se na 50 prodajnih mesta koja se nalaze duž svih deonica auto-puteva u Srbiji, na graničnim prelazima i u većim gradovima preko mreže distributera, kao što su benzinske stanice NIS Gasprom, OMV, Europetrol, poslovnice AMSS i Tehnokopa.

Na svim naplatnim stanicama u Republici Srbiji obezbeđena je pijaća voda, a JP ,,Putevi Srbije" opremilo je i paketima za prvu pomoć sve naplatne stanice, gde u svakom trenutku, od 00-24 postoji lice koje je obučeno za pružanje prve pomoći. 

Kako su narednih dana mogući intenzivniji pljuskovi i kratkotrajne nepogode, molimo sve učesnike u saobraćaju  da posebno budu oprezni, obrate pažnju na radove na putu, prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, poštuju ograničenja brzine i postojeću saobraćajnu signalizaciju.

JP ,,Putevi Srbije“ apeluje na vozače da na put krenu odmorni, ispavani i zdravi, a da, ako je moguće, na duže relacije kreću rano ujutru i da se tokom putovanja odmaraju češće nego obično.

JP „Putevi Srbije“ svim učesnicima u saobraćaju želi srećan put!

Na Internet prezentaciji našeg preduzeća možete preuzeti izjavu Nikole Milenkovića, šefa odseka Beograd – Batočina, o pojačanom radu Sektora za naplatu putarine JP „Putevi Srbije“ tokom leta.

Link: http://www.putevi-srbije.rs/images/video/download.php?f=2016-07-12_organizacija_rada_sektora_za_naplatu_putarine_tokom_leta_izjava_nikola_milenkovic.mpg


Štampa