15.11.16. JP "PUTEVI SRBIJE" spremno za početak Zimske službe 2016/2017.

Dana 15.11.2016.g., u 12.00 časova u prostorijama Sava Centra, u Beogradu, održana je konferencija za medije i javna prezentacija Plana zimskog održavanja i sistema funkcionisanja održavanja državnih puteva, sistema obaveštavanja medija i svih zainteresovanih o stanju na putevima tokom zimskog perioda.

Na konferenciji su se medijima obratili Zoran Drobnjak, v.d. direktora JP "Putevi Srbije" i Zoran Stojisavljević, izvršni direktor Sektora za održavanje javnih puteva I i II reda i rukovodilac Štaba zimske službe, Branimir Pejović, pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije, Nedeljko Munjas zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije za grad Beograd, dr Jovica Vasiljević, pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja i drugi.

U cilju uspešnog sprovođenja svih aktivnosti koje se odnose na obezbeđenje prohodnosti puteva i bezbednost saobraćaja u zimskim uslovima, neophodno je blagovremeno sačiniti Plan zimskog održavanja što je naše preduzeće uradilo kao i svih prethodnih godina.

Planom zimskog održavanja putne mreže Republike Srbije predviđeni su posebni radovi, aktivnosti i mere neophodni za obezbeđenje prohodnosti i bezbednosti saobraćaja na putevima u zimskom periodu.

Plan zimskog održavanja državnih puteva I i II reda se sprovodi od 15.11.2016.g. do 31.03.2017.g.

Plan održavanja puteva u zimskim uslovima je obavezujući okvir za formiranje planova svih preduzeća koja se bave održavanjem puteva.
Ove godine je angažovano 24 specijalizovana preduzeća na održavanju mreže državnih puteva Republike Srbije.

Novinarima i drugim zainteresovanim stranama prezentiran je način rada i pregled organizacije ljudstva, sredstava i mehanizacije koja je angažovana u ovom specifičnom i tako važnom aspektu održavanja državnih puteva u Republici Srbiji.

Takođe, je prezentiran i veoma važan sistem obaveštavanja i informisanja o stanju na putevima kako Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, MUP-a RS - Sektora za vanredne situacije i Uprave saobraćajne policije, javnosti i svih zainteresovanih strana (pogledati šematski prikaz protoka informacija).

Plan održavanja puteva u zimskim uslovima je obavezujući okvir za formiranje planova svih preduzeća koja se bave održavanjem puteva.
Osnovni prioritet JP "Putevi Srbije" u zimskom periodu je održavanje državnih puteva I i II reda.
Održavanje puteva u toku zime obavlja se iz putnih baza i punktova kojih ukupno ima 164.
Prisustvo mehanizacije u putnim bazama na auto-putevima je neprekidno 24 časa, na ostalim putevima 16 ili 8 časova, a po potrebi i duže.

Održavanje se sprovodi po prioritetima koji su:

Prvi prioritet - Kolovoz se čisti i posipa čistom soli.
Drugi prioritet - Kolovoz se čisti i posipa samo rizlom ili šljakom.
Treći prioritet - Sa kolovoza se samo uklanja sneg i time omogućuje prohodnost, ali tek nakon izvršenog čišćenja puteva I i II prioriteta.

Prema planu zimske službe za 2016/17 raspoloživo je:
738 putarskih vozila i kamiona, 329 mašina, 903 radnika – putara, 164 tehničara, 329 mašinista i 738 vozača.

Obezbeđena količina soli sa rezervama iznosi ukupno 68.652,00 tona, kamenog agregata i rizle ukupno 102.000 tona, hladne asfaltne mase za sanaciju udarnih rupa iznosi oko 1500 tona.

Posebna pažnja pri organizaciji održavanja državnih puteva I i II reda u zimskim uslovima poklanja se:
a) mostu "Gazela", prevoju Bubanj Potok, Begaljičko Brdo i prevoj "Mečka" na autoputu,
b) prevoju Čestobrodica na putu Paraćin – Zaječar (600 m.n.v),
v) usponu Rušanj i Rudnik na Ibarskom putu,
g) prevoju Zlatibor, (1000 m.n.v.),
d) prevoju Popadija (Majdanpek – Negotin),
đ) prevoju Tresibaba (Knjaževac – Niš),
e) prevoju Svetinja (Topola – Kragujevac),
ž) prevojima na Fruškoj Gori (Iriški Venac, Banstol),
z) širim područjima Tare, Crne Trave i Sjenice,
i) mostu kod Beške na putu Beograd - Novi Sad,
j) prevoj Jaram na putu Brzeće-Kopaonik,
k) most preko Save, obilaznica Dobanovci-Ostružnica,
l) zona mosta Prijevorac na rekonstruisanoj deonici M-21, između Borove Glave i Kokinog Broda,
lj) obilaznica Beograda od Sektora-3 (reka Sava) do kraja Sektora-5 (Straževica ) i Kružni put,
m) novi most „Batajnica“ sa rampama, u petlji Batajnica.

JP „Putevi Srbije“ sarađuje sa Ministarstvom za unutrašnje poslove Srbije - Upravom saobraćajne policije, Sektorom za vanredne situacije i obaveštava ih redovno o stanju na putevima, prihvata sugestije i zajedno u duhu kolegijalnosti i profesionalizma donosi odluke kada se radi o obustavama saobraćaja na kritičnim deonicama.

JP „Putevi Srbije“ još jednom apeluje na sve korisnike puteva i učesnike u saobraćaju da se pridržavaju propisa i uključuju u saobraćaj sa opremom za kretanje u zimskim uslovima, pogotovo na kritičnim deonicama, da poštuju ograničenja brzine, povećaju brigu o drugima i pokažu neophodnu solidarnost na putu.

Na naslovnoj strani Internet prezentacije JP „Putevi Srbije“ možete preuzeti Plan zimske službe 2016/17, Dnevni izveštaj zimske službe, Mapu stanja na putevima u zimskom periodu, Mapu državnih puteva po prioritetima, kao i video snimak održane prezentacije u Sava Centru kao i baze u Malom Požarevcu.


Štampa