Edukativna kampanja JP „Putevi Srbije“ - „3 sekunde ceo život“

Spot „3 sekunde ceo život“ o bezbednom odstojanju između vozila premijerno je prikazan 12. MARTA 2020.g. na naplatnoj stanici „Beograd“, u prisustvu potpredsednice Vlade Republike Srbije i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorane Mihajlović, v.d. direktora Zorana Drobnjaka, saradnika i stručnjaka za bezbednost u saobraćaju.

JP „Putevi Srbije“ je iniciralo i pripremilo prvu u nizu edukativnih kampanja za podizanje svesti vozača i povećanje bezbednosti u saobraćaju - „3 sekunde ceo život“, koja je započela premijernim prikazivanjem edukativnog spota i demonstracijom bezbednog rastojanja za sve kategorije vozila a na naplatnoj stanici „Beograd“ sredinom marta.

Promocijom edukativne kampanje „3 sekunde ceo život“, JP „Putevi Srbije”, kao društveno odgovorno preduzeće, želi da unapredi bezbednost saobraćaja, vodeći se tezom da se nezgode na putevima mogu sprečiti.

„JP „Putevi Srbije“ izdvaja značajna sredstva za povećanje bezbednosti u saobraćaju i nastaviće kroz saradnju sa nadležnim ministarstvom i  MUP-om Republike Srbije sistematski da deluje na podizanje nivoa svesti učesnika u saobraćaju“, rekao je v.d. direktora Zoran Drobnjak. „Radimo na merama da što manje ljudi nastrada u saobraćaju Želimo da ukažemo na važnost držanja odstojanja, posebno u slučaju magle, klizavog kolovoza i loših vremenskih uslova“, objasnio je Drobnjak.

Da li ste znali?

  • Više od 500 poginulih lica u saobraćajnim nezgodama godišnje;
  • Više od 150 poginulih lica na autoputu u tri godine;
  • Više od 50% saobraćajnih nezgoda posledica su naglog kočenja i naletanja vozila;
  • Svaka četvrta nezgoda sa poginulim licima događa se zbog nedovoljnog odstojanja vozila;

 

Spot „3 sekunde ceo život“ prikazuje bezbedno odstojanje vozila pri brzini od 90 kilometara po času:

  • Automobil treba da drži najmanje tri sekunde odstojanja,
  • SUV vozila (džipovi) četiri sekunde
  • teretna vozila i autobusi najmanje pet ili šest sekundi.

U spotu učestvuju poznata TV lica i stručnjaci za bezbednost u saobraćaju, Biljana Vraneš, urednik i voditelj RTS-a, Vladimir Jelić, voditelj RTS-a, Srđan Predojević, voditelj TV Prva, Slobodan Šarenac, novinar i prof. dr Milan Vujanić, ekspert za bezbednost u saobraćaju.

„Tri sekunde su dovoljne da vozač ugrozi svoj i život svojih najmilijih, ali i drugih učesnika u saobraćaju. Najopasniji su vozači koji kažu da se to njima ne može desiti“, rekla je Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović i napomenula da ministarstvo koje vodi dosta pažnje posvećuje bezbednosti u saobraćaju, kao i izgradnji boljih i bezbednijih puteva. „Dobri putevi smanjuju mogućnost saobraćajnih nesreća, a cilj je nulta tolerancija na poginule u saobraćaju“, naglasila je Mihajlovićeva.

Odgovorno ponašanje u saobraćaju, osim držanja bezbednog odstojanja između vozila, podrazumeva i smanjenje brzine kretanja vozila, aktivno sagledavanje uslova saobraćajnog toka i neugrožavanje drugih vozača u saobraćajnom toku.

JP „Putevi Srbije“ je u okviru Kampanje pripremilo i radio spot, poruke za portale sa izmenljivom saobraćajnom signalizacijom duž autoputeva, objave za društvene i socijalne mreže, informativni flajeri i posteri i nalepnice sa vizualom edukativne kampanje na srpskom i engleskom jeziku za naplatne kabine na naplatnim stanicama.


Štampa