JP ,,Putevi Srbije“ i Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda

JP „Putevi Srbije“ pridružilo se ovogodišnjem obeležavanju Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, pod sloganom „Seti se. Podrži. URADI“, u nedelju 15. novembra.

Treća nedelja u novembru usvojena je 2005. godine na Generalnoj skupštini UN kao Svetski dan ,,priznanja žrtvama saobraćajnih nezgoda na putevima širom sveta i njihovim porodicama“, kao i  odavanje počasti svim pripadnicima hitnih službi  koji se svakoga dana bore za ljudske živote.

Vodeći se tezom da se nezgode na putevima mogu sprečiti, JP „Putevi Srbije“, kao društveno odgovorno preduzeće, iniciralo je, pripremilo i od marta 2019. godine promoviše prvu u nizu edukativnih kampanja za podizanje svesti vozača i povećanje bezbednosti u saobraćaju - „3 sekunde ceo život“.

Prema izveštaju SZO o Globalnom stanju bezbednosti na putevima, u saobraćajnim nezgodama godišnje život izgubi više od milion ljudi. Saobraćajne nezgode su i vodeći uzrok smrti dece i mladih uzrasta od 5 do 29 godina.
„JP „Putevi Srbije“ izdvaja značajna sredstva za povećanje bezbednosti u saobraćaju, radimo na merama da što manje ljudi nastrada u saobraćaju i nastavićmo kroz saradnju sa nadležnim ministarstvom i  MUP-om Republike Srbije sistematski da delujemo na podizanje nivoa svesti učesnika u saobraćaju“, rekao je v.d. direktora Zoran Drobnjak na promociji Kampanje.
 

Shodno svojim nadležnostima, JP ,,Putevi Srbije“ se neprekidno stara o kvalitetu mreže državnih puteva, njenom održavanju i unapređenju, radi obezbeđivanja što boljih uslova za bezbednu i ugodnu vožnju.

JP „Putevi Srbije“ kroz redovno obaveštavanje učesnika u saobraćaju o stanju na putevima i apele da se vodi računa o ograničenju brzine, prilagođava vožnja uslovima na putu, održava bezbedno odstojanje između vozila, poštuje saobraćajna signalizacija i koristi zimska oprema tokom zimskog perioda, svakodnevno skreće pažnju javnosti na značaj odgovornog ponašanja u saobraćaju u očuvanju ljudskih života.


Štampa