POTPISAN UGOVOR ZA IZGRADNJU FRUŠKOGORSKOG KORIDORA

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović potpisala je u Beogradu sa kineskom kompanijom CRBC komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji brze saobraćajnice Novi Sad - Ruma, vredan 606 miliona evra. Potpisivanju ugovora o izgradnji Fruškogorskog koridora su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasadorka NR Kine u Srbiji Čen Bo.

„Prošle godine, kad smo završili kompletan Koridor 10 i pustili autoput od Beograda do Čačka, rekli smo da na tome nećemo stati i da nastavljamo sa novim projektima. Izgradnjom Fruškogorskog koridora i projektom Ruma-Šabac-Loznica koji se već realizuje, imaćemo put koji će povezati Vojvodinu sa zapadom zemlje koji je važan i za regionalno povezivanje Srbije”, rekla je Mihajlovićeva nakon potpisivanja ugovora.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da će brza saobraćajnica od Novog Sada do Rume biti izgrađena u rekordnom roku, do 15. marta 2024. godine.

Ukupna dužina ove brze saobraćajnice iznosi 47,7 kilometara, uključuje i novi most preko Dunava i tunel “Iriški venac” kroz Frušku goru, dužine 3,5 km. Saobraćajnica će povezati tri opštine, Novi Sad, Irig i Rumu, nadovezuje se na postojeći državni put I B reda broj 12, Novi Sad – Zrenjanin - granica Rumunije, na autoput i brzu saobraćajnicu u izgradnji, Ruma-Šabac-Loznica. Vojvodinu će povezati sa zapadnim i severozapadnim delom Srbije i regionalne centre - Novi Sad, Rumu, Šabac i Loznicu. Predstavlja i posrednu vezu Srbije sa BiH, Hrvatskom i Rumunijom. Doprineće poboljšanju i saobraćajnom rasterećenju urbanih područja preko obilaznica oko Novog Sada, Iriga i Rume i što je posebno važno, izmeštanju tranzitnog saobraćaja sa područja Nacionalnog parka „Fruška gora” izgradnjom tunela Iriški venac.


Štampa