Lisabon (Portugalija) - novembar 2016

ASECAP, UPRAVNI ODBOR, zapisnik sa Sednice 2016/3

Razmatranje i ocenjivanje razvoja situacije u transportu EU obeležilo je treću sednicu 2016/3 ASECAP Upravnog odbora, održanu 14. novembra 2016. godine u Lisabonu.

Pažnja je posvećena dekarbonizaciji transporta kojim se predviđa da uloga auto-puteva i planiranje i finansiranje infrastrukture u EU budu elementi rasta, ali i bezbedne, zelene mobilnosti. Kako je zaključeno, političko okruženje u EU nije blagonaklono prema putnoj infrastrukturi. Zato su potrebne aktivnosti ASECAP-a i svih njegovih članova da na svim nivoima promovišu poruku da putevi čine ključni element političkog, socijalnog i ekonomskog zelenog rasta u svim EU državama.

Aktivnosti ASECAP COPER-a I skoncentrisane su na praćenje EU šema za napalatu putarine, kako nacionalne, tako i prekogranične, zatim na ulogu izgradnje i funkcionisanje puteva, elemente društveno – ekonomskog rasta u novoj eri EU, kao i na pravni okvir za koncesije, koji se polako prenosi u mnoge države članice.

COPER II ispitivao je budućnost dve direktive o bezbednosti, bezbednosti u tunelima i bezbednom upravljanju infrastrukturom na mreži evropskih puteva. EK finansira razne studije za bezbednost. Glavna studija u ovoj oblasti je ECOROADS Studija koja tehnički ispituje zajedničke elemente i razlike između dve direktive, a ASECAP treba da informiše o tome kako zemlje članice primenjuju ove dve direktive na svojoj infrastrukturi.

ITS, koji je deo aktivnosti COPER-a III je uvek ključni faktor za inovacije koje su orijentisane ka realističnom korišćenju u oblasti digitalizovanog drumskog transporta. Prioritetna pitanja koja ASECAP ispituje su tema radio frekvencija, budućnost odnosa automatizovanog vozila i puta, kao i uloga baze podataka o auto-putevima pod naplatom.

Zbog dimenzije i raznovrsnih aktivnosti ASECAP-a, u COPER-u IV zaključeno je da je postojanje usaglašene baze podataka presudno za poređenje i sastavljanje verodostojnih dokumenata o stavu.


Štampa