Прва конференција за новинаре - 15.11.2017. у Жомбољу (Румунија)

 

Још боље повезивање Баната

У среду, 15. новембра 2017. године, у Жомбољу (Румунија), одржана је почетна конференција пројекта из INTERREG-IPA Програма прекограничне сарадње Румунија-Србија под називом „Унапређење повезаности Баната" (енгл. „Improvement of Banat Connectivity“ - IBC). Пројекат реализују ЈП „Путеви Србије“, као носилац пројекта, Град Кикинда, Општина Жомбољ и Регионални центар за друштвено – економски развој Банат (РЦР Банат), као партнери на пројекту, са циљем да се допринесе бољој повезаности у прекограничној области, кроз побољшање стандарда квалитета у јавном транспорту и услугама мобилности.

Испред партнера на пројекту, на конфернцији су говорили Дариус Постелницу (Општина Жомбољ), Саша Танацков (Град Кикинда), Ирена Живковић (РЦР Банат) и Бојана Станковић (ЈП „Путеви Србије“), који су истакли да је један од главних предуслова за реализацију овог циља адекватна инфраструктурна. Тако ће у оквиру пројекта бити израђена техничка документација за саобраћајну инфраструктуру у Србији, опремљен гранични прелаз Наково (Србија) и изграђена двосмерна бициклистичка стаза на подручју између Кикинде и овог граничног прелаза, али и извршена санација улица уз државни пут у Жомбољу (Румунија). Поред активности на побољшању инфраструктуре, кроз пројекат ће бити основана и Канцеларија за информације и промоцију прекограничне економске сарадње, а све са циљем унапређења услова за кретање људи, робе и услуга у прекограничној области, превазилажења схватања границе као баријере и промовисања јаче сарадње и контаката између пограничних региона и заједница.

Реализација пројекта започела је августа текуће године и трајаће 24 месеца, а укупна вредност пројекта је 1.813.477,53 евра, док радове на опремању граничног прелаза Наково (Србија) додатно финансира Град Кикинда, у укупној вредности од 477.731,43 евра.


Штампа