Интегрисани менаџмент системи

Развој пословне изврсности базиран на интегрисаним менаџмент системима у ЈППС доживљава своју експанзију. Вишегодишњи рад на унапређењу менаџмент система, који је започет 2011. године на добро утемељеном основном моделу, показао је да је стандардизација и стална побољшања менаџмент система, уз основне принципе модела изврсности, постала прворазредно питање пословања ЈППС у сталном и турбулентном окружењу. Интегрисани менаџмент системи у ЈППС дају пуну подршку стабилности и развоју предузећа кроз јачање стратешког менаџмента са једне стране и оперативног менаџмента са друге стране. Брзина промена у којима послују организације, захтева да се поред дефинисања стратегије и изградње оперативног менаџмент система успостави динамичка интеракција између стратешког и оперативног менаџмента. То значи да процеси као резултат стратегије морају бити брзо оперативни за пружање услуге корисницима и у корист свих заинтересованих страна.

ЈППС је опредељено да стално унапређује квалитет својих услуга, све своје пословне активности усклађује са применљивим захтевима законске регулативе у области безбедности и здравља на раду, утврђује програм безбедности и здравља на раду и ангажује се на његовом доследном спровођењу - кроз пројектна решења, спецификације за набавку опреме и материјала и методе реализације пројеката уграђује техничко-технолошка решења која спречавају или минимизују ризике по безбедност и здравље људи и безбедност опреме, идентификује, анализира и вреднује ризике у областима безбедности и здравља људи, према успостављеним критеријумима.

Системи менаџмента квалитетом и безбедношћу и здрављем на раду, у ЈППС су у функцији сталног настојања да се што потпуније, ефикасније, ефективније и поузданије задовоље захтеви, потребе и очекивања у области квалитета услуга и безбедности и здравља на раду, како интерних тако и екстерних, заинтересованих страна.

У циљу јачања пословне изврсности и преиспитивања поставки система, ЈП "Путеви Србије" се, у периоду од 2012. године до 2017. године, три пута пријављивало за националну награду за пословну изврсност "Оскар квалитета" по покровитељством Фондације за културу квалитета и пословну изврсност FQCE и Привредне коморе Србије. 2014. године, Предузеће је освојило награду у области Партнерство и ресурси, док је 2017. године награда уследила у 3 области: Партнерство и ресурси, Резултати код корисника и Стратегија. Ове награде су доказ да ЈП "Путеви Србије" константно ради на развоју и унапређењу, како интегрисаних менаџмент система, тако и процеса, али и да негује аспекте пословне изврсности.

Успешан почетак још једног сертификационог циклуса ИМС
2
9. септембар 2022.

ЈП "Путеви Србије" добитник Националне награде за пословну изврсност - признања Оскар квалитета 2020, у категорији јавног сектора као Шампион изврсности
12. новембар 2020.

 

10.11.17. Додела награде Оскар квалитета

Визија и мисија

Визија ЈП „Путеви Србије“

„Наша визија је да будемо угледно и успешно  предузеће
за управљање и развој  државних путева
у складу са очекивањима
свих заинтересованих страна.“


Мисија ЈП „Путеви Србије“

„Наша мисија је да обезбедимо корисницима државних путева
расположиве, безбедне и комфорне услове путовања,
да друштву у целини створимо инфраструктурну базу за развој,
да партнерима обезбедимо дугорочне послове уз могућност развоја,
да водимо рачуна о заштити животне средине
и да обезбедимо испуњење очекивања запослених.“


Вредности  ЈП „Путеви Србије“

У ЈП „Путеви Србије“ негујемо следеће вредности:

  1. Законитост у раду и вршењу услуга
  2. Компетентност, професионализам и етичност
  3. Одговорност, ефикасност и ефективност
  4. Транспарентност и комуникативност
  5. Подстицање иновативности
  6. Стварање климе припадности фирми
  7. Учење од добре светске праксе
  8. Ефикасно и рационално планирање
  9. Доношење одлука на основу анализе објективних чињеница
  10. Одговорност према животној и радној средини
  11. Друштвено одговорно пословање

22.10.12. ЈП "Путеви Србије" у ужем избору за "Оскар квалитета 2012"

У уторак 16.10.2012. године у оквиру пријаве за националну награду за пословну изврсност Оскар квалитета 2012, нашу организацију су посетили представници оцењивачког тима Фондације за културу квалитета и изврсност. После првог круга пријаве који је обухватао добро припремљену документацију за конкурисање, ЈП "Путеви Србије" су ушли у ужи избор за награду и створили услове за непосредно оцењивање од стране оцењивачког тима "Награде".

Чланови оцењивачког тима су представљени руководству и члановима одбора за квалитет и сама презентација добрих страна пословања организације је протекла више него очекивано добро и професионално. Сви критеријуми за оцену (лидерство, стратегија, људски ресурси, партнерство и ресурси, процеси, производи и услуге, резултати-корисници, резултати-људски ресурси, резултати – друштвена заједница и кључни резултати) су презентовани јасно и у потпуности са сваким од одговорних руководилаца.

Национална награда за пословну изврсност - ОСКАР КВАЛИТЕТА, додељује се профитним и непрофитним организацијама, као независна и неутрална награда за врхунске резултате постигнуте на развоју и организационе и пословне изврсности и конкурентности. Награда представља снажан мотивациони фактор на путу ка пословној изврсности организација и подстицај развоју укупне климе за унапређење квалитета у нашој земљи. Учешће на конкурсу омогућава фирми: самооцењивање; добијање објективне оцене унапређења квалитета оцењивањем од стране неутралног оцењивачког тима; упоређење са другим успешним организацијама; процену сопствених тржишних могућности; стварање климе за квалитет и његово унапређење, итд.

У оквиру Светског дана квалитета и Европске недеље квалитета 2012.године, у привредној комори Србије биће проглашење победника и додела награде Оскар квалитета.

Архива

ЈП „Путеви Србије“ добитник Националне награде за пословну изврсност- признања Оскар квалитета 2020, у категорији јавног сектора као Шампион изврсности

12. новембар 2020.

ЈП „Путеви Србије“ је на овогодишњем конкурсу Националне награде за пословну изврсност – „Оскар квалитета 2020“ добитник највише награде „Шампион пословне изврсности“. ЈП „Путеви Србије“ је у укупном пласману освојило више од 750 бодова на провери која је одржана 16. октобра ове године.

ЈП „Путеви Србије“ је прво велико предузеће из јавног сектора које је добило награду која има додатни значај јер је добијена у сложеним условима пословања и ванредним околностима изазваним пандемијом Корона вируса.

 
ЈП „Путеви Србије“ у конкуренцији најбољих за „Оскар квалитета“

19. октобар 2020.

Представници Фондације за културу квалитета и изврсност су у петак, 16.10.2020.г. проверавали и оцењивали интегрисане менаџмент системе ЈП „Путеви Србије“ поводом пријаве на манифестацију Национална награда за пословну изврсност – „Оскар квалитета”.

Извршни директори сектора са сарадницима су успешно презентовали пословне процесе и резултате рада према девет дефинисаних критеријума: Лидерство, Стратегија, Потенцијали организације, Процеси и технологије, Тржиште и корисници, Резултати пословања, Задовољство запослених, Задовољство корисника и Друштвена одговорност.

 

Међународни стандарди за менаџмент средствима и њихова примена у путној привреди

13. октобар 2020.

У ЈП „Путеви Србије“ одржана је презентација „Међународни стандарди за менаџмент средствима и њихова примена у путној привреди“.

Презентације су одржали професори Факултета организационих наука, проф. др Војислав Божанић и проф. др Јован Филиповић.

 

Успешна надзорна провера успостављених Интегрисаних менаџмент система ЈП „Путеви Србије“

23. јун 2020.

Још једна успешна надзорна провера успостављених Интегрисаних менаџмент система ЈП „Путеви Србије“ одржана је 23.06.2020.г.

Надзорна провера коју је спровело сертификационо тело СтандЦерт је обухватила менаџмент предузећа и све секторе и одељења предузећа.

 

02.06.20. Представљање Система менаџмента енергије у ЈП „Путеви Србије“

У ЈП „Путеви Србије“ одржано је предавање и обука кадрова за систем менаџмента енергије у оквиру припреме за сертификацију и имплементацију Система управљања енергијом, као једном од главних компонената друштвено одговорног пословања.

Енергетски менаџмент ће праћењем и анализом коришћења и потрошње енергије и спровођењем мера енергетске ефикасности обезбедити уштеду енергије и ресурса, омогућити дугорочно очување животне средине и бољу економску одрживост процеса рада.

 

19.09.19. Реализована Ресертификациона провера ISO 9001:2015 и транзициона провера стандарда ИСО 45001

Јавно предузеће „Путеви Србије“ је током јуна 2019. године успешно реализовало другу ресертификациону проверу интегрисаних менаџмент система према захтевима стандарда ISO 9001:2015 за систем управљања квалитетом и  транзициону проверу према захтевима ИСО 45001:2018 за систем менаџмента безбедношћу и здрављем на раду. Проверу су спровели оцењивачи сертификационог тела Stand Cert из Београда, којом су потврдили да су процеси у јавном предузећу „Путеви Србије“  усаглашени  са захтевима оба стандарда и усклађени по захтевима новог стандарда ИСО 45001.

 

Сви учесници су током провере показали изузетну посвећеност на интегрисаним менаџмент системима из делокруга рада својих процеса, а чиме су потврдили и континуитет усаглашености система менаџмента као целине.

Ниво развијености интегрисаних менаџмент системи у оквиру Одељења квалитета у Сектору за УИСС створио је утемељење за успостављање и даљи развој других система менаџмент релевантних за остварење циљева пословања ЈП „Путеви Србије“.

 

02.07.18. Реализована транзициона и друга надзорна провера по ISO 9001 и OHSAS 18001

Јавно предузеће „Путеви Србије“ је 19 и 20.јуна 2018. године успешно реализовало транзициону и другу надзорну проверу интегрисаних менџмент система по ISO 9001:2015 за систем управљања квалитетом и OHSAS 18001:2008 за систем менаџмента заштите здравља и безбедношћу на раду. Овим је предузеће показало потпуну усклађеност са новом верзијом стандарда ISO 9001:2015. Оцењивачи сертификационог тела МСЦ из Београда су извршили проверу и потврдили висок ниво усаглашености пословања ЈП „Путеви Србије“ са захтевима оба стандарда, наглашавајући да је ниво примене основног стандарда далеко изнад јавних предузећа која имају имплементиран ISO 9001:2015.

Сви учесници провере су показали изузетну посвеђеност у свом делокругу рада на интегрисаним менаџмент системима и спремност да унапређују своје пословне процесе кроз континуирана побољшања. Изузетно добро постављен интегрисани менаџмент систем, којим се управља у оквиру послова интегрисаних менаџмент система Одељења квалитета у Сектору УИСС, задовољио је захтеве оба стандарда и постављен је на начин да омогућава будући развој и интеграцију нових стандарда.

 

"Оскар квалитета" 2017

Инфо о награди