Едукативна кампања ЈП „Путеви Србије“ - „3 секунде цеo живот“

Спот „3 секунде цео живот“ о безбедном одстојању између возила премијерно је приказан 12. МАРТА 2020.г. на наплатној станици „Београд“, у присуству потпредседнице Владе Републике Србије и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зоране Михајловић, в.д. директора Зорана Дробњака, сарадника и стручњака за безбедност у саобраћају.

ЈП „Путеви Србије“ је иницирало и припремило прву у низу едукативних кампања за подизање свести возача и повећање безбедности у саобраћају - „3 секунде цео живот“, која је започела премијерним приказивањем едукативног спота и демонстрацијом безбедног растојања за све категорије возила а на наплатној станици „Београд“ средином марта.

Промоцијом едукативне кампање „3 секунде цео живот“, ЈП „Путеви Србије”, као друштвено одговорно предузеће, жели да унапреди безбедност саобраћаја, водећи се тезом да се незгоде на путевима могу спречити.

„ЈП „Путеви Србије“ издваја значајна средства за повећање безбедности у саобраћају и наставиће кроз сарадњу са надлежним министарством и  МУП-ом Републике Србије систематски да делује на подизање нивоа свести учесника у саобраћају“, рекао је в.д. директора Зоран Дробњак. „Радимо на мерама да што мање људи настрада у саобраћају Желимо да укажемо на важност држања одстојања, посебно у случају магле, клизавог коловоза и лоших временских услова“, објаснио је Дробњак.

Да ли сте знали?

  • Више од 500 погинулих лица у саобраћајним незгодама годишње;
  • Више од 150 погинулих лица на аутопуту у три године;
  • Више од 50% саобраћајних незгода последица су наглог кочења и налетања возила;
  • Свака четврта незгода са погинулим лицима догађа се због недовољног одстојања возила.

 

Спот „3 секунде цео живот“ приказује безбедно одстојање возила при брзини од 90 километара по часу:

  • аутомобил треба да држи најмање три секунде одстојања,
  • SUV возила (џипови) четири секунде
  • теретна возила и аутобуси најмање пет или шест секунди.

У споту учествују позната ТВ лица и стручњаци за безбедност у саобраћају, Биљана Вранеш, уредник и водитељ РТС-а, Владимир Јелић, водитељ РТС-а, Срђан Предојевић, водитељ ТВ Прва, Слободан Шаренац, новинар и проф. др Милан Вујанић, експерт за безбедност у саобраћају.

„Три секунде су довољне да возач угрози свој и живот својих најмилијих, али и других учесника у саобраћају. Најопаснији су возачи који кажу да се то њима не може десити“, рекла је Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић и напоменула да министарство које води доста пажње посвећује безбедности у саобраћају, као и изградњи бољих и безбеднијих путева. „Добри путеви смањују могућност саобраћајних несрећа, а циљ је нулта толеранција на погинуле у саобраћају“, нагласила је Михајловићева.

Одговорно понашање у саобраћају, осим држања безбедног одстојања између возила, подразумева и смањење брзине кретања возила,  активно сагледавање услова саобраћајног тока и неугрожавање других возача у саобраћајном току.

ЈП „Путеви Србије“ је у оквиру Кампање припремило и радио спот, поруке за портале са изменљивом саобраћајном сигнализацијом дуж аутопутева, објаве за друштвене и социјалне мреже, информативни флајери и постери и налепнице са визуалом едукативне кампање на српском и енглеском језику за наплатне кабине на наплатним станицама.


Штампа