Међународне активности

ЈП "Путеви Србије"  у склопу својих међународних активности сарађују са европским и светским асоцијацијама, управама и институтима за путеве.

ЈП "Путеви Србије" је пуноправан члан ASECAP-a, ERF-a и IRF-a. 

ЈП "Путеви Србије"  у склопу својих међународних активности сарађују са европским и светским асоцијацијама, управама и институтима за путеве.

ЈП "Путеви Србије" је пуноправан члан ASECAP-a, ERF-a и IRF-a. 

IRF Global

Logo IRFМеђународна путна федерација (Global Road Federation) је глобална, непрофитна организација са седиштем у Вашингтону од 1948. године, са низом регионалних канцеларија широм света. IRF опслужује мрежу чланова јавног и приватног сектора у више од 70 земаља, пружајући им ресурсе знања на највишем нивоу, услуге заступања и програма континуираног образовања који заједно нуде глобално тржиште за најбоље праксе и индустријска решења.

НАША МИСИЈА: Изградња партнерства

Помажемо земљама ради напредка ка бољим, сигурнијим и паметнијим путним системима.
Развијамо и пружамо ресурсе знања светске класе, услуге заступања и програме континуираног образовања, који заједно нуде глобално тржиште за најбоље праксе и индустријска решења.
Слузимо широком спектру организација чланица из јавног и привтаног сектора путне и транспортне индустрије. Заједно формирамо глобалну мрежу за размену информација и развој пословања.
Улажемо у следећу генерацију транспортних лидера. Од 1949. године IRF додељује образовне стипендије појединцима у 119 земаља за каријеру у путној и транспортној индустрији.

НАША ВИЗИЈА: Бољи путеви, бољи свет

Верујемо да су добро планиране, сигурне, приступачне о еколошки прихватљиве путне мреже основни темељи људског и економског развоја. Посвећени смо повећању улагања у путеве и транспорт како бисмо испунили захтеве за сигурним и ефикасним путовањем и протоком робе и услуга како бисмо помогли побољшању живота људи широм света. Сарађујемо са владама земаља, развојним институцијама, предузећима и академским круговима широм света како би наша визија постала стварност.

НАША ОРГАНИЗАЦИЈА: Глобална федерација

Међународна путна федерација прима чланове из владе, академске заједнице, путних удружења, истраживачких института и приватне индустрије. Ми смо глобално непрофитна организација са седиштем у Вашингтону од 1948. године и подржаном од регионалних канцеларија широм света. IRF опслужује мрежу чланова јавног и приватног сектора у више од 70 земаља пружајући ресурсе знања светског нивоа, услуге заступања и програме континуираног образовања који заједно нуде глобално тржиште за најбоље праксе и индустријска решења.

Међународна путна федерација не признаје правну припадност или програмску сарадњу са Женевским програмским центром IRF-a или његовим поглављем у Индији.
Кључне прекретнице IRF-a

 • 1948: IRF је изнајмљен у Вашингтону, ДЦ
 • 1949: Додељене прве IRF стипендије
 • 1952: 1. светски састанак IRF-a
 • 1954: Оснивање Међународне фондације за образовање на путевима
 • 1975: IRF почиње да прихвата владе као пуноправне чланове
 • 1988: IRF је честитао 40. амерички председник Ronald Reagan
 • 2001: Оснивање Global Road Achievement Avards
 • 2006: 1. Регионални конгрес IRF Латинске Америке
 • 2009: 1. Регионални конгрес IRF-a за Блиски Исток
 • 2011: 1300. стипендиста IRF-a улази у програм стипендија
 • 2011: 1. регионални конгрес IRF-a
 • 2013: 17. светски састанак и изложба IRF-a у Ријаду привлачи делегате из 82 земље
 • 2014: Покретање IRF испитивача
 • 2014: Представљен 100. GRAA
 • 2014: 1. регионални конгрес IRF-a у Африци
 • 2014: 1. регионални конгрес IRF у Азији
 • 2015: 1. регионални конгрес IRF-a за Европу и Централну Азију
 • 2016: Завршени напори на уједињењу са IRF Женева и успостављен IRF Global

Више информација у одељку за чланство IRF линк.
Званичници

IRF ЖЕНЕВА

Logo IRF ŽenevaМеђународна путна федерација (IRF) је глобална, независна, непрофитна организација са седиштем у Женеви, Швајцарска. Активна од 1948. године, IRF је организација заснована на чланству и представља водеће корпоративне и институционалне актере одабране из сектора путева и мобилности широм света. Мисија IRF Женева-Брисел је да промовише развој путева и путне мреже који омогућавају приступ и одрживу мобилност за све. Његов приступ усредсређен је на кључне стратешке компоненте преноса знања и размене информација, повезивања људи, предузећа и организација и рада са политикама и договорима.

Logo IRF ŽenevaУз присуство и мрежу на преко пет континената, IRF пружа неутралну и глобалну платформу за путеве и секторе мобилности. Наша мрежа се простире на свим деловима света и наставља да расте сваке године. Ово неоспорно глобално присуство омогућава нам да боље повежемо секторе и промовишемо сигурнији, зеленији, одрживији друмски транспорт и мобилност.
IRF има велико искуство у сазивању и вођењу група више актера на високом нивоу ка резултатима. У сектору је познат по својим неуморним напорима да изгради капацитете широм света и као чворишту знања, стручности и контаката. IRF има 56 година искуства у прикупљању података и изградњи капацитета широм света. Од 1964. године, IRF Светска статистика путева (VRS) представља непроцењиво референтно средство за све који желе да анализирају, разумеју и извештавају о светским, регионалним и националним трендовима и кретањима.
Са средиштем у Женеви, Швајцарска, Федерација такође обухвата поглавље IRF-a у Њу Делхију, Индија, IRF Африка и регионално представништво и амбасадоре широм света.

Evolucija IRF-ovog logotipa

Еволуција IRF-овог логотипа од његовог настанка до данас.

Управљање
IRF је регистрован као непрофитно удружење у кантону Женева, Швајцарска. Главни органи Федерације су Генерална скупштина, Одбор директора и Извршни комитет. Њима председава и председава председник IRF. Структура управљања и функционисање Федерације дефинисана је статутима Међународне путне федерације.

Председник
Председник је одговоран Одбору и Генералној скупштини за све функције и учинке који се односе на IRF. Поред тога што председава свим органима управљања IRF-ом, предесдник такође служи као глобално лице и амбасадор IRF-a.

Извршни одбор
Извршни одбор чине председник, два потпредседника, благајник и други чланови које је изабрао Одбор директора. Редовно се састаје и надгледа стратешке одлуке организације.

Управни одбор
Одбор директора је одговоран за именовање Извршног одбора, као и за спровођење резолуција Генералне скупштине. Одбор такође именује генералног директора за шефа Секретаријата и успоставља регионалне канцеларије и поглавља како би се испунила сврха IRF-a.

Генерална скупштина
Генерална скупштина (ГА) састаје се најмање једном годишње, обично у пролеће, а њени састанци су отворени за све чланове IRF-a. Генерална скупштина бира све чланове одбора директора, као и председника IRF-a.

Секретаријат
Секретаријат је главно радно тело IRF-a са седиштем из Женеве, Швајцарска. Под надзором и надзором Извршног одбора, Секретаријат је одговоран за све активности, чланства и партнерства IRF-a и делује као веза између свих чланова IRF-a, осигуравајући да се партнерства дешавају ефикасно и ефикасно. Управљање Секретаријатом поверено је генералном директору, кога именује Одбор директора. Генерални директор заступа Федерацију у свим правним и административним питањима. Заједно са председником и одбором, Генерални директор дефинише стратешке планове за Федерацију и обезбеђује свакодневно управљање Секретаријатом.

Поглавље IRF Индије
Основано 2009. године, поглавље IRF-a у Индији покреће и координира све активности IRF-a у Индији. Poсетите веб страницу IRF India Chapter.

IRF Африка
Основана за координацију програма који се спроводи у Африци и за олакшавање и даље јачање сарадње са афричким партнерима са којима ће се ти програми спроводити. Сазнајте више.

Партнери
Поред своје платформе за чланство, IRFтакође има везе са низом других кључних организација и секторских партнерстава, као што су: SuM4All, FIA, UNRSC, iRAP, UNECE, ITF, BSEC, VB, UNECA, Афричка унија, IRU, PIARC, TRB , BRITA, ASECAP, ERTICO, ERF.

Logo EUSPIRF је такође поносан што подржава
Европску стартуп награду за мобилност 2020.


Политика и заговарање


IRF ступа у контакт са доносиоцима одлука на међународном, националном и локалном нивоу како би довео до позитивних промена и унапредио одрживи програм друмског транспорта и мобилности.

IRF је у доброј позицији да усмери доношење политике и прописа који утичу на путни сектор. Игра кључну улогу у дискусијама о темама које се крећу од ефикасне примене интелигентних транспортних система, повезаних и аутономних возила, зелених јавних набавки, прилагођавања климатским променама, података и статистике путева и безбедности на путевима.

Користећи се консултативним статусом при ECOSOC-у Ујединих нација (УН) од 1951. године, IRF блиско сарађује са неколико агенција УН-a:

Logo UNECE
IRF је члан UNECE и UNCTAD експертских група за прилагођавање климатским променама: учествује у УН-овом глобалном саобраћајном форуму о безбедности на путевима (VP1) и разним другим групама (VP) и радним групама UNECE-a.

IRF председава пројектном групом 2 „Безбедни путеви и мобилност“ Организације Уједињених нација за безбедност путева (UNRSC), глобалног партнерства са више актера, чији је циљ олакшавање међународне сарадње и јачање глобалне и регионалне координације.


IRF учествује у неколико међународних експертских група и партнер је неколико мултилатералних институција и иницијатива као што су:

Logo Mobility
IRF је члан Управног одбора Одрживе мобилности за све (SuM4All), иницијативе коју предводи Светска банка и окупља 55 најутицајнијих транспортних организација света (укључујући банке мултилатералног развоја, агенције Уједињених нација, програме и регионалне комисије). То је партнерство са више заинтересованих страна које за циљ има преобликовање глобалне агенде мобилности кроз заговарање, деловање и финансирање.

Logo UNECE
IRF је члан одбора Међународног савеза за транспорт Belt and Road (BRITA). Координира друштво за аутопутеве и саобраћај (CHTS), цењен члан IRF-a, BRITA је платформа за унапређење сарадње на више нивоа и ширег нивоа између појаса и пута. У јуну 2019. године IRF је потписао споразум о вођењу Одбора за зелени и одрживи развој BRITA-e.

Road Safet
IRF је члан Саветодавног одбора FIA-иног одбора за безбедност на путевима на високом нивоу. Панел окупља невиђену коалицију лидера из глобалне пословне заједнице, међународних институција и невладиних организација, чији је примарни циљ подизање свести и финансирање акција безбедности на путевима, посебно у земљама са ниским и средњим приходима.

Logo European Commission
IRF даље користи привилеговани положај у Европи, будући да је члан различитих стручњака и саветодавних група које саветују Европску комисију о питањима као што су безбедност на путевима, зелене јавне набавке, интелигентни транспортни системи (ITS) и ознаке на путевима. IRF је члан EU ITS саветодавне групе и члан C-ITS платформе.

IRF и ЈППС

Logo IRF

Међународна Федерација за путеве (IRF) је невладина, непрофитна организација чија је мисија да промовише и иновира развој путне инфраструктуре.

Програми Центра IRF Брисел и Женева фокусирани су на Европу као део међународних програма IRF, и практично значе креирање платформе за путеве укључујући јавни и приватан сектор у циљу интеграције са осталим иницијативама регионалне сарадње.

ImageОрганизујући Конгресе за Југоисточну Европу, (до сада су одржана четири Конгреса за Југоисточну Европу -Трећи Конгрес одржан у Београду, у организацији ЈП "Путеви Србије", септембар 2002 године), IRF има за циљ да промовише сарадњу између држава и влада региона Југоисточне Европе, што је од виталног значаја за регион. 

У врло тесној сарадњи са главним иницијативама за реконструкцију Југоисточне Европе, IRF има за циљ да усмери развој на боље путеве и путну мрежу, као ургентну потребу за економски напредак земаља Југоисточне Европе.

ЈП "Путеви Србије" је стални члан IRF-а. 
Резултат добре међусобне сарадње са IRF-ом је и посета генералног директора IRF госп. Антони Пирс-а (Anthony Peаrce), у марту 2007. године.
Закључак вођених разговора је наставак сарадње и активно учешће ЈП "Путеви Србије" у раду ове асоцијације.

ImageУ том светлу наша делегација је активно учествовала на заједничкој Првој Конференцији Црноморског прстена и четвртој конференцији Пута свиле, у Истанбулу, у периоду од 14 – 16 Маја 2007.г.
Наша делегација је имала запажену презентацију у оквиру националних презентација Конференције.

Конференција у Истанбулу одржана је у моменту када је Турска постала председавајући Организацијом за црноморску економску сарадњу (BSEC), и то када у свету расте интересовање за регион Црног мора.

Меморандум о разумевању између Међународне Федерације за путеве (IRF) и Организације за црноморску економску сарадњу (BSEC), ради промоције Црноморског прстена (Black Sea Ring Highway), потписан Новембра 2005 године у Анталији, је био полазна основа за ову заједничку конференцију.

Специјални допринос ове Конференције је регионални развој односно повезивање региона Централне Азије и региона Црног мора, о чему сведочи и Декларација усвојена на Конференцији.

Црноморски прстен (Black Sea Ring Highway), за нашу земљу је природан наставак крака коридора Xc (Е - 80), Ниш – Софија, који је део ТЕМ мреже, (Trans European North - South Motorway) јер повезује земље Западне и Централне Европе са земљама црноморског слива, Русијом и земљама Западног Балкана покривајући на тај начин политички и економски простор од Јадрана до Пацифика. 

Изградњом крака Xc и завршетком изградње аутопута од Бургаса преко Софије до границе са Републиком Србијом остварује се веза са црноморским прстеном и земљама из региона Црног мора.

ERF

The European Road Federation is a non-profit association which coordinates different approaches relevant to the European road sector.
The European Road Federation operates on the platform of dialogue within the European Union, taking into consideration the main input information relevant to mobility and promotion of leading research for a quality road infrastructure.
The mission of the European Road Federation is mobility and sustainability of European roads.
The Public Enterprise "Roads of Serbia" is a standing member of the European Road Federation.
                    
The European Road Federation and the Chamber of Commerce for South-East Europe, under the auspices of the Ministry of Capital Investments of Serbia, and with the participation of the Public Enterprise "Roads of Serbia", organized in November 2005 the Regional Conference titled "Building Tomorrow s Transport Infrastructure in SE Europe".

The principle objective of the Regional Conference was to assist South-East Europe in achieving a safe, efficient and sustainable transport system.

IBTTA

Међународно удружење за мостове, тунеле и аутопутеве (IBTTA) је светски савез оператера наплате путарине и повезаних индустрија који пружа форум за дељење знања и идеја како би се промовисале и побољшале транспортне услуге које се финансирају од путарине.

Основано 1932. године, IBTTA је једино удружење које представља светску индустрију наплате путарине.

Приоритет IBTTA је помагање члановима да буду у току са трендовима који посматрају јављање индустрије наплате путарине као једне од најважнијих снага за финансирање аутопутева и операција широм света. Финансијски самити, састанци, изложбе и радионице се нуде током целе године.

IBTTA се састоји од 280 чланова уз 25 земаља на шест континената. Поред Сједињених Држава, постоји значајан број представника европских оператера наплате путарине у Италији, Француској, Шпанији и Португалији као и Аустрији, Јужној Африци, Јапану и Бразилу. IBTTA чланови су лидери у технолошким иновацијама и познају начине на које технологија преобликује финансирање путева, организационе моделе и пружање услуга.

IBTTA се финансира првенствено од чланарина, котизација за састанке, изложби и спонзорстава.

Holandsko-srpski poslovni savet

Холандско - српски пословни савет представља платформу за приватно и јавно партнерство две земље у области инфраструктуре и заштите животне средине,  у оквиру које је током 2009. године организовано низ радних посета Србији и Холандији. Основни циљеви Савета су реализација дугорочних планова и пројеката које холандске компаније спроводе у оквиру модернизације српске инфраструктуре и заштите животне средине, учествовање холандских компанија у процесу развоја Србије, односно упознавање наших стручњака са последњим достигнућима у наведеним областима кроз перманентну сарадњу.

Стручњаци Јавног предузећа "Путеви Србије", које је носилац кључних  активности у области путне инфраструктуре Србије, активно су учествовали у радној групи Холандско-српског пословног савета.


Штампа