Одељење за односе са јавношћу

Поштовани представници медија,

Захтев за снимање и извештавањеЗахтев за снимање и извештавање

У циљу брже и квалитетније сарадње са медијским кућама ЈП „Путеви Србије“ је увело online процедуру за добијање дозвола за снимање путева, путних објеката, наплатних станица и градилишта у надлежности предузећа.

Образац захтева за снимање/извештавање можете преузети кликом на слику испод.

Образац читко попунити и проследити најкасније дан пре жељеног термина снимања до 15.00h (захтев за суботу и недељу најкасније у петак у 15.00h) Одељењу за односе са јавношћу на:

Email: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Снимање / извештавање са тражене локације могуће је тек по добијању писменог одобрења од стране в.д. директора ЈП „Путеви Србије“.


Успешан наступ ЈП ,,Путеви Србије” у јавности и континуирано комуницирање са медијима, корисницима путева, партнерима, сарадницима и колегама, већ тринаест година посао је Одељења за односе са јавношћу.

Правовременост, објективност, свестраност и организованост су предуслови савременог пословања и принципи којима се руководимо у свом раду.

Наш задатак је да стручно, савесно и одговорно информишемо јавност кроз сталне контакте са медијима, стручним лицима, институцијама и другим заинтересованим субјектима.

Сарадња са медијима је професионална и заснива се на принципима тачност, истинитост, јасност, прецизност и брзина. Поштују се пословни и новинарски принципи и правила, уз очување угледа Предузећа.

Своја деловања и активности Одељење за односе са јавношћу усклађује сходно правној регулативи Републике Србије.

Објављујемо и путем медија у јавност пласирамо вести, саопштења, обавештења и апеле. Организујемо конференције за медије, као и изјаве и интервјуе надлежних колега за медије и друга снимања на градилиштима и у просторијама Предузећа. Организујемо и стручне скупове - презентације и семинаре о новим технологијама, производима, опреми и достигнућима у путарској индустрији ради информисања стручне јавности. У сарадњи са надлежним колегама припремамо одговоре на новинарске захтеве, као и питања градских служби, физичких и правних лица. Одељење у сарадњи са надлежним секторима, припрема представљање Предузећа и уређује изложбени простор на сајмовима и изложбама на којима учествује ЈП ,,Путеви Србије“.

Интерну комуникацију и сарадњу са свим секторима предузећа смо подигли на највиши ниво. Континуирана и правовремена размена информација са надлежним колегама из свих сектора Предузећа је предуслов за брз и ефикасан рад, успешан наступ Предузећа у јавности и планирање активности значајних за углед Предузећа.

Одељење проактивним деловањем сходно Медија плану усмерава интересовање медија на успешно реализоване и текуће пројекте, као и значајне планиране пројекте и активности.

О свим аспектима свог рада који утичу на медијску експонираност Предузећа у јавности правовремено обавештавамо менаџмент, свакодневним достављањем прес клипинга и медиа мониторинга, као и редовним обавештењима и дописима о свим нашим активностима.

Свакодневно, током тринаест година пратимо и анализирамо медијске текстове и прилоге о Предузећу и в.д. директора Зорану Дробњаку и креирали смо значајну архиву објављених текстова и видео прилога.

На годишњем нивоу, око 60 одсто од укупног броја објављених/емитованих прилога о ЈП „Путеви Србије“ је резултат директних и проактивних ПР активности. Утицај и значај деловања Одељења за односе са јавношћу огледа се у значајно већем броју медијских објава на годишњем нивоу, посебно у броју позитивно ексопнираних текстова и прилога.

Биланс наше успешне комуникације са више од 150 медија, новинских агенција, штампаних листова, телевизијских и радио станица, интернет портала и продукцијских кућа током 2019.године је више од 1400 одговорених питања, 159 интервјуа и 174 саопштења, што је резултирало са више од 18.628 медијских објава о нашем Предузећу.

По први пут у ЈП „Путеви Србије“, Одељење за односе са јавношћу је иницирало, покренуло и у 2020.години кроз сарадњу са колегама из свих сектора Предузећа, реализовало Кампању за подизање свести возача o безбедном интервалу слеђења возила.

Циљ Едукативне кампање „ 3 секунде цео живот“ јесте да  се унапреди безбедност саобраћаја и укаже колико је битно држати безбедно одстојање. У ту сврху припремљени су:

Од многобројних догађаја у којима смо учествовали издвајамо организацију презентације „Пројекат рехабилитације путева и унапређења безбедности саобраћаја“ у сарадњи са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Светском банком, Европском инвестиционом банком и Европском банком за обнову и развој. На презентацији је детаљно представљен пројекат рехабилитације 1100 км путне мреже Републике Србије, током 5 година планираног трајања пројекта.

Организатори смо Прве међународне научно-стручне конференције „Савремено одржавање путева“ 2013.г., били смо део организације Самита Кине и земаља Централне и Источне Европе у српској престоници 2014.г. и Министарског самита Организације за европску безбедност и сарадњу ОЕБС-а у Београду 2015.г.

У склопу својих међународних активности сарађујемо са европским и светским асоцијацијама, управама и институтима за путеве. Наше предузеће је пуноправан члан Асоцијације европских концесионара ауто-путева (ASECAP), Европске путне федерације (ERF) и Међународне путне федерације (IRF). Редовно припремамо Национални годишњи извештај који је део годишњег Националног извештаја земаља чланица Удружења, попуњавамо тематске стручне упитнике о Предузећу и припремамо информације и фотографије о пројектима ЈП „Путеви Србије“.

Захваљујући досадашњој успешној сарадњи, наше вести и фотографије IRF-а и ASECAP објављују у  својим Билтенима и на интернет презентацијама.

Сходно инструкцијама „ASECAP-a“ и његових чланица, сваке године обележавамо Дан без погинулих на путевима – „Пројекат EDVARD“. Пројекат jе у 2019.г. реализован 4. пут са циљем да се постигне један дан без погинулих лица у саобраћају,  уз подршку Европске комисије.

Поводом почетка Зимског одржавања државних путева I и II реда у Републици Србији,сваке године у новембру успешно организујемо Презентацију Плана зимског одржавања државних путева I и II реда.

Наше Одељење учествовало је са ресорним министарством у организацији изложби о инфраструктурним пројектима:

Континуирано пратимо реализацију пројеката нашег Предузећа и организујемо догађаје - обележавање почетака радова, обиласци инфраструктурних пројеката у изградњи, пуштање у саобраћај реконструисаних путева, рехабилитованих путних објеката и нових саобраћајница, обележавање успешно завршених пројеката, обележавање почетка кампања значајних за безбедност у саобраћају…

Наше најпосећеније конференције за медије су свакако оне на којима присуствују високи  домаћи званичници, премијер или председник Републике Србије, министри, као и инострани званичници или представници међународних финансијских институција.

Редовно пратимо фазе радова и реализацију значајних инфраструктурних пројеката нашег Предузећа, поводом којих са надлежним колегама и Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре организујемо догађаје.

Издвајамо неке од њих:

Одељење за односе са јавношћу се у оквиру својих надлежности стара о свим аспектима одржавања и оптимизације интернет презентације предузећа.

Рекордних 899.686 посета и прегледаних 1.944.606 страница интернет презентације Предузећа прошле године, са тенденцијом раста, резултат је нашег рада. Технолошким иновацијама, редовним ажурирањем система за управљање садржајем и свакодневним ажурирањем садржаја унапредили смо комуникацију предузећа са свим заинтересованим странама.

Увођењем верзије за мобилне платформе наше Предузеће је било међу првим јавним предузећима у Србији које је омогућило приступ информацијама путем мобилног телефона или таблет уређаја независно од тога где се налазе јер је наш императив да корисници лакше и брже нађу пут до тражених информација.

Због тренда даљег раста уотребе таблета и паметних мобилних телефона, годинама прилагођавамо и ажурирамо компоненте како би презентација имала дизајн прилагодљив свим екранима.

Toком 2019. године тренд употребе мобилних телефона је постао још израженији и број посета са мобилних уређаја је прешао 62 одсто од укупног броја посета.

Схватајући важност великих инфраструктурних пројеката, осмислили смо и организовали праћење и снимање мултимедијалних садржаја који обухватају долументарне филмове, видео клипове и фотографије о текућим пројектима и различитим фазама реализације пројеката на изградњи, одржавању, рехабилитацији, санацији и осталим активностима и актуелностима у раду, како бисмо будућим нараштајима оставили архиву.настанка истих. У просеку годишње снимимо око 90 видео клипова и више стотина фотографија. Наше фотографије и снимке са догађаја које организујемо постављамо у галерију на интернет презентацији Предузећа, као и на YouТube канал.

Одељење за односе са јавношћу највеће и најважније активности и пројекте представља у тематским филмовима које припрема на основу информација добијених од надлежних колега и праћењем тока реализације пројеката на терену: Корпоративни филм, Филм о Сектору за наплату путарине, Филм о изградњи моста бр.8 преко реке Саве код Остружнице на Обилазници око Београда, Филм о мосту преко реке Саве и Колубаре на новој деоници аутопута Е-763 Сурчин-Обреновац, изградња Обилазнице око Београда, новог моста преко Дунава код Бешке, рехабилитација моста Газела и аутопута на проласку кроз Београд. Филмови су рађени за конгресе, конференције, манифестације..: Оскар квалитета 2017, Модернизација наплатних станица и рехабилитација 100 мостова, „50 година постојања путне привреде Србије“, „Путна мрежа Републике Србије“, филм за II Конгрес о путевима 2016.г...

Током протеклих тринаест година, осмислили смо 24 броја Билтена – интерног гласила предузећа који информише запослене, пословне партнере, кориснике, представнике медија и све заинтересоване о пословању Предузећа.

Заједничким радом континуирано остварујемо циљ постављен првим бројем – да будемо информативни, корисни, свеобухватни и занимљиви.

Наш производ је и двојезична брошура са релевантним подацима и фотографијама, креирана са циљем да на кратак и упечатљив начин представи ЈП „Путеви Србије“ кроз надлежности појединих Сектора предузећа.

Да бисмо скренули пажњу корисника на новине, побољшања, услуге и значај одговорног понашања у саобраћају, осмишљавамо и припремамо флајере са порукама. За Кампању ,,3 секунде цео живот“ на флајерима на српском, енглеском и турском језику сликовито је приказано безбедно одстојање између возила, према категоријама, уз значајне статистичке податке и поруку ,,Држите безбедно одстојање, сачувајте живот“. За Фестивал љубави, „Lovefest“, у Врњачкој Бањи који је био прилика да се апелује на младе и истакне важност поштовања саобраћајних прописа, наше Одељење припремило је сликовите флајере са слоганом „Неко те воли…вози пажљиво“. У сарадњи са Сектором за наплату путарине поруке за кориснике објављујемо и на порталима дуж аутопутева.

Током реализације великих инфраструктурних пројеката који су захтевали дуготрајне измене режима саобраћаја, израдили смо флајере за кориснике о вођењу саобраћаја како би лакше и брже прошли путне правце под радовима.

Дуга и успешна сарадња са Српским друштвом за путеве - „Виа-вита“ резултирала је успешном организацијом I и II Конгреса о путевима. Годинама смо и део стручног часописа Друштва „Пут и саобраћај“, у којем се уз стручне радове наших колега, презентује наше Предузеће.

Као препознатљив знак пажње за свакодневну пословну комуникацију, као и за промоцију Предузећа креирали смо брендирани корпоративни материјал, бројне репрезентативне производе, осмислили идејна решења и организовали израду роковника, планера, визит карата, roll-up-ова, постера, привезака, еко торби, card holder-а, USB-ова…Одељење дизајнира решења и припрема за штампу плакате за опремање изложбених простора ЈП „Путеви Србије“ поводом учешћа на сајмовима и изложбама.

„У свету циркуса и карневала“, „Кад зашмурим, видим...“, „Сан о путовању“, „Деда Мраз на путу“, „Магична база за Деда Мраза“, „Моја планета“, „Шта ја желим“, теме су конкурса дечјих цртежа којим охрабрујемо децу запослених да искажу свој таленат и креативност. Цртежима победника конкурса илуструјемо стоне календаре и новогодишње честитке нашег Предузећа.

Одељење за односе са јавношћу сарађује са Самосталним синдикатом ЈП „Путеви Србије“ од његовог оснивања и о свим синдикалним активностима и акцијама обавештава запослене. Сваког лета наша Синдикална организација организује рекреативне кампове за децу запослених и традиционално крајем јуна са Удружењем „Путар“ припрема и реализује Радничке спортске игре, о чему Одељење пише у својим Билтенима.

Део смо и друштвено одговорних акција као што су редовне добровољне акције давања крви, „Чеп за хендикеп“, где смо у десет најбољих компанија.. Одељење за односе са јавношћу 2019.г. подржало је и Прву међународну Мото-штафету за борбу против рака.

Високо постављени циљеви, квалитетан и предан рад, истинска посвећеност послу је сигуран пут ка остварењу одличних резултата!