09.06.20. Probijena leva cev tunela Straževica na Obilaznici oko Beograda

Probijanju tunela Straževica na Obilaznici oko Beograda prisustvovali su potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović, v.d. direktora JP „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak, generalni direktor kineske kompanije „Powerchina“ Jang Bo i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

„Radovi na deonici od mosta preko Save kod Ostružnice do Bubanj potoka, dužine 20 kilometara, na kojoj se nalazi i tunel Straževica su komplikovani i zahtevni radovi koji se izvode po posebnim procedurama i tehnologiji. Nakon 30 godina dobićemo Obilaznicu oko Beograda, zahvaljujući pomoći i podršci Vlade Srbije”, rekao je v.d. direktora Zoran Drobnjak.

Ministarka Zorana Mihajlović najavila je da će tunel biti završen 2021. godine i kompletna deonica od mosta preko reke Save kod Ostružnice do Bubanj potoka biće gotova 2022. godine. „Kada radite dobre i kvalitetne stvari za svoj narod, onda ne možete da ne uspete. Straževica je simbol pobede, pokazala je da je otporna na sve sukobe i ratove“, rekla je Mihajlovićeva i zahvalila se  kineskoj i azerbejdžanskoj vladi, kompanijama i svim radnicima što se projekat realizuje u dogovorenoj dinamici i rokovima.

“Probijanje tunela je izvedeno 225 dana pre roka, što je veliki uspeh naše kompanije“, rekao je Jang Bo, uz zahvalnost resornom ministarstvu i Vladi Srbije na podršci. Bo je naglasio da će „Powerchina“ nastojati da svojim trudom i radom uspešno završi izgradnju obilaznice i opravda ukazano poverenje.

Radovi se izvode na deonici Obilaznice oko Beograda od Ostružnice do Bubanj potoka, koja se sastoji od tri sektora: Ostružnica - Orlovača, Orlovača - tunel Straževica, tunel Straževica – petlja Bubanj potok.  Završetkom kompletne izgranje Obilaznice oko Beograda duge 47 kilometara, tranzitni saobraćaj će se izmestiti iz gradskih saobraćajnica, rasteretiće se saobraćaj u gradu, smanjiće se zagađenje i povećaće se bezbednost u saobraćaju.

Video: https://www.putevi-srbije.rs/index.php/sr/galerija/video-galerija/09-06-20-probijanje-tunela-stra%C5%BEevica

 

Štampa