Autoput od Preljine do Pakovraća otvoren za saobraćaj

U nedelju, 30. januara 2022. u saobraćaj je pušten deo autoputa E-763, deonica od Preljine do Pakovraća u dužini od 11,5 km, u prisustvu predsednice Vlade RS Ane Brnabić, ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislava Momirovića, direktora JP „Putevi Srbije“ Zorana Drobnjaka, direktora preduzeća „Koridori Srbije“ Aleksandra Antića, gradskih i opštinskih zvaničnika i predstavnika izvođača radova.

„Ovo je veliki dan za Srbiju“, poručila je premijerka Srbije Ana Brnabić nakon što je autobusom prošla novootvorenu deonicu. Premijerka je istakla da su putevi ono što spaja ljude i izrazila zahvalnost predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i izvođačima radova.

Tokom izgradnje, na ovom potezu je iskopano 300 hiljada kubika zemlje, postavljeno je 120 hiljada tona asfalta, 263 hiljade drobljenog kamena, 44 km odbojne i 20 km zaštitne ograde…

Otvaranjem deonice autoputa od Preljine do Pakovraća saobraćajne gužve koje su se stvarale kroz Čačak, naročito tokom sezone letnjih odmora i vikendom postaće prošlost, jer je sav tranzitni saobraćaj preusmeren na novu obilaznicu.

Na novoj naplatnoj stanici kod Pakovraća je urađeno šest traka za prolaz vozila u oba pravca. Takođe, vozačima će na usluzi biti saobraćajna signalizacija, koja emituje važna obaveštenja o stanju na putevima, opasnostima, saobraćajnim nezgodama. Postavljeni su i merači koji će meriti koliko vozila prođe tokom dana. Vožnju će olakšavati i meteorološki senzori za kišu, poledicu i sneg.

Otvorena deonica je u sastavu poteza autoputa Preljina-Požega, dugačkog 30,9 kilometara na kojoj je glavni izvođač kineska kompanija China Communications Construction Company Ltd.

Video: 30.01.22. Puštena u saobraćaj deonica Preljina - Pakovraće


Štampa