• Ne uništavaj znak, znak znači život
  • Autoput Miloš Veliki - Lajkovac
  • Tunel Bančarevo - E80
  • Ne blokiraj zaustavnu traku

Odeljenje obračuna zarada zaduženo je za planiranje potrebnih sredstava i obračun zarada i svih ostalih ličnih primanja zaposlenih u skladu sa Zakonom o radu, Zakonom o javnim preduzećima, Pravilnikom o radu i Uredbom o načinu i kontroli obračuna i isplate zarada u javnim preduzećima, za obračun naknada po osnovu angažovanja fizičkih lica van Preduzeća za obavljanje privremenih i povremenih poslova koji se pojavljuju tokom  poslovanja Preduzeća, obračun i uplatu poreskih obaveza, doprinosa za socijalno osiguranje i drugih obaveza, dostavljanje odgovarajućih poreskih prijava na zarade i naknade zarada, izradu dokumentacije za ostvarenje određenih prava na osnovu socijalnog osiguranja zaposlenih i drugih lica koja ostvaruju lična primanja u preduzeću.

Odeljenje finansijskih poslova zaduženo je za poslove vezane za raspored finansijskih sredstava radi izmirenja obaveza Preduzeća, za kontrolu zakonitosti i formalne ispravnosti dokumentacije za isplatu obaveza, finansijsko poslovanje preko dinarskih i deviznih računa kod poslovnih banaka i Uprave za Trezor,  sastavljanje dnevnih izveštaja o stanju prihoda po svim osnovama, periodično izveštavanje, formiranje naloga za isplatu i predaju dokumentacije na knjiženje, pravilan obračun obaveza Preduzeća po osnovu poreza na dodatu vrednost.

Odeljenje za komercijalne poslove obavlja sledeće poslove: evidentiranje korisnika državnih puteva, fakturisanje obaveza korisnicima, praćenje i realizaciju naplate naknada i to: naknade za postavljanje reklamnih tabli, reklamnih panoa, uređaja za obaveštavanje ili oglašavanje na državnom putu, odnosno na drugom zemljištu koje koristi Preduzeće, naknade za zakup delova zemljišnog pojasa državnog puta i drugog zemljišta koje koristi Preduzeće, naknade za postavljanje vodovoda, kanalizacije, elektronskih, električnih, telefonskih i telegrafskih vodova i sl. na državnom putu, naknade za korišćenje komercijalnih objekata kojima je omogućen pristup sa državnog puta, naknade za upotrebu državnog puta za vozila registrovana u inostranstvu. Vrši pripremu opomena i dokumenata za utuženje, sarađuje sa nadležnim poreskim i opštinskim organima, kao i sa nadležnim Sektorima u okviru Preduzeća.

KOMERCIJALNE AKTIVNOSTI


 Na osnovu člana 186., stav 1., tačka 5. Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara („Sl. glasnik RS“, br. 95/2018, 49/2019, 86/2019 - uskl. din.izn., 156/2020 - dop.usklađ.din.izn., 15/2021 - dop.usklađ.din.izn. i 15/2023-uskl.din.izn.), vrši se naplata naknade za upotrebu državnog puta za vozila registrovana u inostranstvu. Na osnovu člana 206. Zakona, obveznik naknade za upotrebu državnog puta za vozila registrovana u inostranstvu je vlasnik teretnog vozila, odnosno skupa vozila i vlasnik autobusa registrovanih u inostranstvu koji koriste državni put.

Utvrđivanje i naplatu naknade za upotrebu državnog puta za vozila registrovana u inostranstvu vrši carinski organ na graničnom prelazu ili na drugom mestu na kome se vrši nadzor, a naknada se plaća prilikom prelaska granice.

Oslobođenja: Na osnovu člana 209. Zakona, naknada se ne plaća:

    1. za motorna vozila koja obavljaju prevoz medicinske opreme u hitnim slučajevima, naročito u slučajevima prirodnih katastrofa i humanitarnih potreba,
    2. shodno međunarodnim ugovorima i drugim međunarodnopravnim aktima koji se zaključuju radi sprovođenja međunarodnih ugovora, po principu reciprociteta.

Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara, prilog 10, Tabela 13, propisana je visina naknada, koja je  utvrđena u EUR, i to:

Teretno vozilo i priključno vozilo, po svakom brutotonskom kilometru 0,0027 eur

Autobus po svakom vozilo-kilometru:
- Za vozilo do 23 mesta za sedenje 0,0286 eur
- Za vozilo preko 23 mesta za sedenje 0,0366 eur

Prikolica za prevoz prtljaga putnika koji putuju autobusom koji vuče  prikolicu smatra se sastavnim delom autobusa.

ico-adobe - Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara


Zakon o putevima ("Sl. glasnik RS", br.41/2018 i 95/2018 – dr. zakon) u  članu 2., stav 1., tačka 2. definiše "javni put" kao put koji ispunjava propisane kriterijume za kategorizaciju od strane nadležnog organa i koji je nadležan organ proglasio kao takav. Uredbom o kategorizaciji državnih puteva ("Sl. glasnik RS", br. 105/2013, 119/2013 i 93/2015), kategorisani su državni putevi I reda i državni putevi II reda na teritoriji Republike Srbije.

Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara ("Sl. glasnik RS", br. 95/2018, 49/2019, 86/2019 – usklađeni din. izn., 156/2020 – dop. usklađeni din. izn., 15/2021 dop. usklađenih din. izn. i 15/2023 – usklađeni din. izn.) članom 186, stav 1, tačka 2, 4 i 6, utvrđene su naknade koje se plaćaju za korišćenje državnih puteva, i to:

Godišnje naknade:

naknada za postavljanje reklamnih tabli, reklamnih panoa, uređaja za obaveštavanje ili oglašavanje pored državnog puta, odnosno na drugom zemljištu koje koristi upravljač državnog puta,

naknada za korišćenje delova putnog zemljišta državnog puta i drugog zemljišta koje    koristi upravljač državnog puta;

Jednokratna naknada:

naknada za postavljanje vodovoda, kanalizacije, električnih vodova, elektronske komunikacione mreže i sl. na državnom putu.

Utvrđene godišnje naknade plaćaju se u dvanaest jednakih mesečnih rata, do 15. u mesecu za prethodni mesec, na osnovu zaključenih ugovora sa Javnim preduzećem „Putevi Srbije“. Jednokratna naknada plaća se jednokratno, prilikom zaključenja ugovora.

Visine navedenih naknada za korišćenje državnih puteva propisane su u Prilogu 10 Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara.

Zakon o putevima, u članu 19, stav 1, tačka 1 određuje naknadu za upotrebu javnog puta, kao jedan od izvora finansiranja izgradnje, rekonstrukcije, održavanja i zaštite javnog puta.

ico-adobe - Zakon o putevima

ico-adobe - Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara

Za informacije u vezi sa naplatom propisanih naknada, reklamacije, primedbe, možete nam se obratiti na telefone Odeljenja za komercijalne poslove:
011/30 84 282, 30 84 251, 30 84 244, 30 84 272, 30 84 210

Odeljenje računovodstvenih poslova zaduženo je za organizovanje tokova knjigovodstvenih dokumenata u Preduzeću, prikupljanje knjigovodstvenih dokumenata, kontrolu knjigovodstvene dokumentacije u skladu sa računovodstvenim propisima, evidentiranje poslovnih promena u poslovnim knjigama Preduzeća, sastavljanje odgovarajućih obračuna i izveštaja na osnovu poslovnih knjiga i drugih izvora informacija i dostavljanje obračuna i izveštaja nadležnim organima, čuvanje poslovnih knjiga, knjigovodstvenih dokumenata i finansijskih izveštaja.

Pored redovnih godišnjih izveštaja,odeljenje radi mesečne izveštaje,prilagođene budžetskom kontnom okviru,a u cilju lakšeg praćenja izvršenja KRT-a,obrazac 5,izveštaj o stanju docnji,odnosno neizmirenih obaveza preduzeća.

Odeljenje za plan, razvoj, investicione poslove i ino kredite  zaduženo je za pripremu potrebne dokumentacije za izradu investicionih odluka i izradu istih, prati realizaciju investicija u toku godine. Vrši izradu godišnjih Programa poslovanja, godišnjih finansijskih planova, strateških planova razvoja putne privrede, izveštavanje o ulaganjima u putnu privredu i izveštavanje o ostvarenju Programa poslovanja. Vodi evidencije o korišćenju i otplati zajmova od domaćih i stranih banaka i priprema dokumentaciju za povlačenje sredstava iz ino-kredita.

Program poslovanja JP „Puteva Srbije „za 2017.godinu,na koji je Vlada Republike Srbije dala saglasnost 15.decembra 2016.godine,pretpeo je jednu izmenu te je 4. augusta 2017. godine izglasan Program o izmenama i dopunama Programa poslovanja za 2017. Godinu. Kvartalni izveštaji dostavljaju se prema Pravilniku o obrascima tromesečnih izveštaja o realizaciji godišnjih odnosno trogodišnjih programa poslovanja javnih preduzeća.Odredbama člana 2.Pravilnika propisani su obrasci koji su sastavni deo svakog tromesečnog izveštaja.Obrasci koji se kvartalno dostavljaju su:

1)  Obrazac 1     Bilans uspeha
2)  Obrazac 1A   Bilans stanja
3)  Obrazac 1B   Izveštaj o tokovima gotovine
4)  Obrazac 2     Troškovi zaposlenih
5)  Obrazac 3     Dinamika zaposlenih
6)  Obrazac 4     Kretanje cena proizvoda i usluga
7)  Obrazac 5     Subvencije i ostali prihodi iz budžeta
8)  Obrazac 6     Sredstva za posebne namene
9)  Obrazac 7     Neto dobit
10) Obrazac 8    Kreditna zaduženost
11) Obrazac 9    Gotovinski ekvivalenti i gotovina
12) Obrazac 10  Izveštaj o investicijama
13) Obrazac 11 Bruto potraživanja javnog preduzeća za date kredite i zajmove,prodate proizvode,robu i usluge i date avanse i druga potraživanja
14) Obrazac 12  Izveštaj o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja