Честа питања и одговори

Шта је ЕНП (електронска наплата путарине)?
Електронска наплата путарине представља савремени модел безконтактног плаћања путарине употребом ТАГ уређаја, за одговарајућу категорију возила.
Све информације о електронској наплати путарине-ЕНП можете пронаћи у одељку Електронска наплата путарине - ЕНП или контактирајте наш Кориснички центар.
Шта је ТАГ уређај?
ТАГ уређај представља електронски уређај за плаћање путарине, а власник ТАГ уређаја може бити свако правно или физичко лице, које уз одговарајућу накнаду закључи уговор са ЈП "Путеви Србије". Коришћењем ТАГ уређаја омогућена је аутоматска трансакција између овог електронског уређаја и комуникационог система са антеном инсталираног поред улазне и излазне саобраћајне траке. Систем електронског плаћања путарине омогућава олакшано кретање у зони наплатних станица, без дужег заустављања.

ТАГ уређаји су доступни у:
  • PRIPEJD систему, у којем корисници унапред уплаћују износ допуне за ТАГ уређаје путем којег се плаћа путарина и
  • POSTPEJD систему, за домаћа правна лица, у којем корисници плаћају путарину наредног месеца за проласке са ТАГ уређајем остварене у претходном месецу.
  • POSTPEJD систему, за фиѕичка лица која купе/преконфигуришу постојећи ТАГ уређај преко WEB сервиса за електронску наплату путарине – Open Balkan ETC.
Све информације о електронској наплати путарине - ЕНП можете пронаћи у одељку Електронска наплата путарине - ЕНП, о WEB сервису за електронску наплату путарине у одељку Open Balkan, а о цени ТАГ уређаја на страни Prepaid систем.
Шта је потребно за куповину ТАГ уређаја у pripejd систему?
Подношење захтева од стране правних и физичких лица можете наћи на страни Prepaid систем.
ТАГ уређаји се могу купити код овлашћених дистрибутера.
Шта је потребно за куповину ТАГ уређаја у postpaid систему?
Куповина и конфигурисање ТАГ уређаја у postpejd систему, можете наћи на страници Postpaid систем.
Шта је потребно за куповину ТАГ уређаја у оквиру интегрисаног система наплате – Open Balkan?
Куповину и конфигурисање ТАГ уређаја можете наћи на страници Open Balkan.
Како се користи ТАГ уређај?
Све о коришћењу и постављању ТАГ уређаја можете наћи на страницама Упутство за постављање ТАГ уређаја и Упутство за коришћење ТАГ уређаја.
Да ли ТАГ уређаји могу да се преносе и користе у другим возилима?
Само ТАГ уређај који је конфигирисан у Првој категорији (путничка возила) може да се користи у било ком путничком возилу без обзира на власништво и регистарске ознаке. За све остале категорије ТАГ уређај је непреносив.
Да ли постоје попусти приликом куповине и допуне ТАГ уређаја?
За куповину ТАГ уређаја постоје следећи попусти које можете видети на страни Prepaid систем.
Коме да се обратим када желим да уложим рекламацију на износ који је скинут са ТАГ уређаја?
У случају рекламације на погрешно скинута средства са ТАГ уређаја потребно је да поднесете рекламацију на прописаном обрасцу који можете преузети на наплатној станици и online на интернет презентацији ЈП "Путеви Србије", на страници Рекламације.
За све додатне информације можете контактирати наш Кориснички центар.
Које су цене путарина у Републици Србији?
Ценовник путарина за територију Републике Србије можете пронаћи и преузети са интернет презентације ЈП "Путеви Србије", на страни Категоризација возила/Ценовник путарине.
Препоручујемо апликацију за мобилне телефоне, која поред осталих важних информација омогућава лако и прецизно израчунавање цене путарине за жељену деоницу пута. Апликацију Путева Србије можете потпуно бесплатно преузети у Google Play продавници. Више о њој можете погледати на страници Апликација за мобилне телефоне.
Путарину можете платити готовином у динарској валути и еврима, као и безготовински платним картицама (MasterCard и Maestro, Visa, American Express, Diners као и домаћом Dina картицом). Могућност плаћања путарине платним картицама је доступна корисницима свих платних картица, без обзира да ли су их издале домаће или иностране банке.
Шта се дешава када изгубим картицу?
Уколико се деси да учесник у саобраћају изгуби, оштети или из другог разлога на наплатну станицу дође без валидне магнетне картице, прописи налажу да се кориснику наплати накнада за најдужу релацију деонице на којој се налази, без обзира на место уласка на ауто-пут, укључујући трошкове ванредног поступка.
Ко има право на бесплатан пролазак аутопутевима Републике Србије?
Право на бесплатан пролазак аутопутевима Републике Србије могу да остваре особе са инвалидитетом и хуманитарне акције. Детаљније информације можете пронаћи на страницама Дозволе за бесплатан пролазак ауто-путем и Хуманитарне акције.
На који начин се врши промена података на уређају и на којим местима?
PREPAID СИСТЕМ
Уколико корисник ТАГ уређаја у prepaid систему жели да изврши измену података на уређају потребно је доставити исти на продајно место уз очитану / копију саобраћајне дозволе на увид, док је за правно лице потребно и овлашћење/захтев на меморандуму фирме.
Промена података на ТАГ уређају у припејд систему може се извршити на свим продајним местима ЈП „Путеви Србије“ и овлашћених Дистрибутера. Списак продајних места ЈП “Путеви Србије“ и овлашћених Дистрибутера можете пронаћи на страни Овлашћени дистрибутери. POSTPAID СИСТЕМ
Уколико корисник ТАГ уређаја у postpaid систему жели да изврши измену података на уређају потребно је доставити исти на продајно место уз очитану / копију саобраћајне дозволе на увид, док је за правно лице потребно и овлашћење/захтев на меморандуму фирме.
Уколико корисник ТАГ уређаја у postpaid систему има закључен уговор са ЈП „Путеви Србије“ промена података може се извршити на свим продајним местима ЈП „Путеви Србије“.
Уколико корисник ТАГ уређаја у postpaid систему има закључен уговор са неким од овлашћених Дистрибутера, промену података може извршити искључиво на продајном месту за postpaid тог овлашћеног Дистрибутера.
Списак продајних места ЈП“Путеви Србије“ и овлашћених Дистрибутера можете пронаћи на страни Овлашћени дистрибутери.
На који начин могу да повратим нелогично скинута средства?
Уколико сматрате да је приликом проласка кроз наплатну станицу извршена неисправна трансакција, односно да је са Вашег ТАГ уређаја скинут нелогичан износ средстава, потребно је да поднесете рекламацију на прописаном обрасцу и доставите га на е-маил адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или путем поште на адресу ЈП "Путеви Србије", Устаничка 64/5. спрат, 11050 Београд. Рок за подношење рекламације је 30 (тридесет) дана. Уколико је рекламација оправдана, средства се рефундирају на ТАГ уређај.
Како доћи до информације колико је средстава остало на ТАГ уређају?
Свака ЕНП трака поседује електронски дисплеј на којем учесник у саобраћају може видети следеће информације:
  • на улазној ЕНП траци: подаци о категорији возила, регистарској ознаци возила и висини кредита на ТАГ уређају (припејд систем);
  • на излазној ЕНП траци: подаци о категорији возила, о висини плаћене путарине и преосталом износу на ТАГ уређају (припејд систем).
  • Проверу средстава на ТАГ уређају, такође можете извршити и на продајним местима, директном провером тј. очитавањем ТАГ уређаја.
На који начин могу да извршим повраћај средстава ако ми оригинални допис за повраћај средстава није стигао на адресу, а тврде да су послали?
У оваквим ситуацијама је потребно на е-маил адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. проследити податке о ТАГ уређају (назив власника, серијски број уређаја - видљивих 11 цифара), уз назнаку да оригинални допис за повраћај средстава није добијен. С обзиром да је пренос новчаних средстава могуће извршити искључиво са оригиналним предметним документом, рекламација ће бити оправдана у ситуацији да на пријемном листу поште не постоји доказ о прослеђеном предмету, што проварава и доказује ЈП "Путеви Србије". За физичка лица, могуће је извршити повраћај средстава, доласком на продајно место ЈП "Путеви Србије" и уз писање личне изјаве којом се корисник, својим потписом и бројем личне карте, обавезује да неће извршити злоупотребу у случају проналаска претходног оригиналног дописа.
Како и где се може извршити допуна преко рачуна?
Допуна преко рачуна се може извршити на продајним местима ЈП "Путеви Србије". Потребно је на е-маил адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. доставите захтев (у слободној форми, али са меморандумом фирме уколико је подносилaц правно лице) који ће садржати регистарске ознаке возила или серијске бројеве ТАГ уређаја и износе средстава која желите да допуните. Након тога, ЈП "Путеви Србије" подносиоцу захтева доставља предрачун и по извршеној уплати корисник може своје уређаје допунити на неком од продајних места ЈП "Путеви Србије" (Београд, ул. Устаничка 64/5, Нови Сад, ул. Краља Петра I 28а, аутопут Е75 (простор бивше наплатне станице "Београд" код Бубањ Потока). За могућност допуне ТАГ уређаја преко рачуна код овлашћених дистрибутера потребно је контактирати одређеног дистрибутера.
Уколико је у питању корисник из јавног сектора, поступак упућивања захтева је исти као горенаведени, али је ЈП "Путеви Србије" у обавези да сваку профактуру претходно региструје у Централном регистру фактура (видети тачку 8).
Да ли постпејд корисници имају право на попуст?
Корисници електронске наплате путарине у постпејд систему имају право на попуст од 5% који се обрачунава на износ месечне потрошње, под условом да се уплата изврши у прописаном року, до 22-ог у текућем месецу.
Зашто не може допуна да се плаћа онлајн, путем мобилне апликације или личног налога?
У овом тренутку не постоје услови да се допуна средстава на ТАГ уређај врши онлајн. ЈП "Путеви Србије" планира да, у наредном периоду, уведе овакав систем допуне.
Зашто се предрачуни за допуне не заводе у Централни регистар фактура - ЦФР?
Правилником о условима и начину вођења рачуна за употребу јавних прихода и распореду средстава са тих рачуна- Посебна накнада за употребу државног пута, његовог дела или путног објекта (путарина) регистрована је као јавни приход.
Oбавеза регистровања у Централном регистру (про)фактура издатих од стране ЈП "Путеви Србије" Сектора за наплату путарине, односи се искључиво на куповину и замену ТАГ уређаја са шифром плаћања 221 од стране јавног сектора.
Детаљније информације нa: Детаљи регистрације плаћања.
Да ли се фактуре за постпејд услугу ЕНП региструју кроз ЦРФ?
Остварена путарина у постпејд систему за коју ЈП "Путеви Србије" испоставља фактуре сматра се јавним приходом, са шифром плаћања 253 па фактуре за постпејд услугу није потребно регистровати у ЦРФ (опширније тачка 8).

Штампа