Opis projekta - Poboljšanje prekograničnog puta između Baje i Sombora faza 2

 

 

SOMBOR – BAČKI BREG

ID PROJEKTA – HUSRB/1602/21/0061

Zvaničan naziv projekta: Improving cross border road between Baja and Sombor part II

Nosilac projekta je JPPS, a partneri su Grad Sombor i u ime mađarske - NIF

Ukupna vrednost projekta: € 3.591.070,50 €

JPPS: rehabilitacija državnog puta I B reda broj 12 i državnog puta I B reda broj 15 od Sombora prema Bačkom Bregu u dužini od oko 12km

Učešće JPPS u projektu je 2,186,770.00 €

Projekat je u fazi evaluacije od strane zajedničkog tehničkog sekretarijata

Trajanje projekta – 24 meseca

REZIME PROJEKTA

Grad Sombor, koji se nalazi u severozapadnom delu Republike Srbije i grad Baja, koji se nalazi oko 30 km od južne mađarske granice ka Srbiji, pobratimljeni su 1960. godine.

U skladu sa visokim stepenom saradnje koja postoji između njih, postoji značajna smernica za unapređenje razvoja prekogranične saradnje i unapređenje saobraćajne infrastrukture, uključujući granični prelaz BačkiBreg - Hercegszanto.

Predkvalifikacija i nadogradnja ovog graničnog prelaza za putnički i teretni saobraćaj i poboljšanje priključnih puteva će omogućiti ovom regionu da bude bolje povezan sa lukom Baja, saobraćajnom linijom Dunav, kao i sa mađarskom magistralom M6 koja je dalje povezana sa ogrankom petog Panevropskog koridora i Panevropskog koridora VII. Projekat će omogućiti lakšu pristupačnost i brži i sigurniji transport za putnike i robu u Zapadnom Bačkom okrugu, kao i u čitavom regionu Bač-Kiskun. Razvoj infrastrukture doprineće smanjenju razlika između razvijenih i nerazvijenih regija i naselja u odnosu na opšti kvalitet života, ekonomske uslove, obrazovanje, kulturu, zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Ovaj put povezuje dve zemlje ne samo infrastrukturno, već i zajednice dva naroda. . Važnost ovog projekta za CBCG potvrdjuje se i kroz pokretanje postupka za izmenu odredbe mađarske vlade o razvojnoj infrastrukturi u pograničnom području. U novom zakonskom okviru, putni projekat Baja-Sombor će biti na prioritetnoj listi infrastrukturnih puteva dve zemlje. Štaviše, granični prelazi u Horgos-Roszke i Kelebija-Tompa, tačke zagušenja saobraćaja tokom božićnih, zimskih i letnjih praznika, biće rasterećeni teškog saobraćaja, pošto će teretni saobraćaj biti moguć kroz realizaciju projekta na graničnom prelazu Bački Breg - Hercegszanto.

 


Štampa