Press Cliping


Po evropskim direktivama

Zajednički projekat Srbije i Mađarske o merenju buke i zagađenja vazduha u pograničnoj zoni

JP "Putevi Srbije" potpisalo je ugovor sa mađarskom firmom KTI Institut for Transport Sciences Nonprofit Ltd o zajedničkom nastupu u projektu "Strategic Noise and Air mapping related to border crossings and related infrastructure", koji se finansira iz IPA fondova Evropske Unije.

Ciljevi projekta su identifikacija teritorije i broj stanovnika pogođenih bukom i zagađenjem vazduha na državnim putevima, koji prelaze granice propisane direktivama EU. Ukupna dužina državnih puteva u području istraživanja iznosi oko 280km, a oblast istraživanja su putevi u području granice između Srbije i Mađarske, Srbije i Hrvatske, pravac Sombor-Subotica-Novi Kneževac-Banatsko Aranđelovo i granica Srbije i Rumunije.

Projekat je predstavljen u Somboru u sredu 29. oktobra, na skupu kome su prisustvovali predstavnici "Puteva Srbije", Ministarstva saobraćaja, grada Sombora i gosti iz Mađarske.

"Realizacija projekta savršeno se uklapa sa idejom nove lokalne samouprave da postane regionalni lider. Uspeli smo da se izborimo da Sombor bude domaćin prvog sastanka vrlo značajnog IPA projekta koji realizuju Mađarska i Srbijа" - rekao je gradonačelnik Saša Todorović.

"Za razvoj infrastrukturnih projekata lakše je dobiti sredstva ako su sve aktivnosti izvršene pre nego što se uputi zahtev za sredstva. Značajan je i proces učenja za preduzeća koja učestvuju u projektu." - rekao je Gabor Hende, predstavnik Mađarskog instituta.

Naser Mustafa predstavnik izvođača posla, istakao je da projekat obuhvata čitavu pograničnu zonu, a prema rečima Biljane Vuksanović, predstavnice "Puteva Srbije", projekat o uticaju drumskog saobraćaja na naselja treba da bude završen do kraja godine.

31.10.2014. - Somborske novine

Merenje i mapiranje buke i zagađenja

JP Putevi Srbije i mađarski KTI Institut za saobraćaj u Budimpešti, nosioci su projekta koji je nastao u okviru prekogranične saradnje Srbije i Mađarske, a čiji je cilj određivanje uticaja saobraćaja na državnim putevima na životnu sredinu - piše u saopštenju.

Prema rečima direktora MHM Projekt, Nasera Mostafe, projekat se odnosi na merenje zagađenja vazduha i buke, kao i na mapiranje strategijskih karata vazduha i buke u čitavom pograničnom pojasu. Merenjima će biti obuhvaćen pojas od Bezdana i granice sa Hrvatskom, gde je granični prelaz Bački Breg, potom Sombor, Subotica, Bajmok, Kelebija, Bački Vinogradi, Horgoš, Ðala, kod Novog Kneževca, što znači da je šest graničnih prelaza obuhvaćeno u celom području. Cilj projekata jeste da se odredi uticaj saobraćaja na državnim putevima na životnu sredinu. U celom području vrši se merenje buke na 90 lokacija, merenje saobraćajnog opterećenja i strukture saobraćaja na više od 40 lokacija i merenje zagađenja vazduha na putevima ka graničnom prelazu. Kada je reč o somborskoj lokalnoj samoupravi, obuhvaćena je teritorija Sombora kao pograničnog grada, Bački Breg, Bezdan i gravitaconi putevi ka tom području i put ka Bačkom Monoštoru. Merenjem je obuhvaćena i sama zona grada, ulasci u Sombor i značajnije tranzitne saobraćajnice, te Svetozar Miletić, put ka Stanišiću i Aleksi Šantiću - piše u izveštaju sa stanka. Vrednost projekta iznosi više od 650 hiljada evra, grad Sombor nema finansijskih obaveza, ali ima mogućnost da od Puteva Srbije dobije svu raspoloživu dokumentaciju i da koristi sve podatke, kako iz oblasti ekologije, tako i u pogledu saobraćajnog opterećenja kako na opštinskim, tako i na državnim putevima na području Sombora. O realizaciji projekta na terenu i utvrđivanju dinamičkog plana radova sa Naserom Mostafom, direktorom konzorcijuma MHM Projekt razgovarali su Vladislav Živanović, zamenik gradonačelnika Sombora, članovi Gradskog veća - Zoran Miler za oblast poljoprivrede, razvoj sela i zaštitu životne sredine i Miroslav Kovačić za komunalnu oblast, te načelnik Odeljenja saobraćajne policije PU Sombor Milan Glumac.

29.10.2014. - Soinfo

IPA projekat Srbija - MađarskaMerenje buke i zagađenosti vazduha

Prezentacija projekta "Merenje buke i zagađenosti vazduha na graničnim prelazima i pratećim infrastrukturama", koji se finansira iz IPA fondova Evropske Unije organizovana je danas u Somboru. Projekat sprovode JP "Putevi Srbije" i "Institute for Transport" kft. iz Mađarske.

Današnjoj prezentaciji u Somboru su prisustvovali pored domaćina gradonačelnika Grada Sombora i predstavnici Ministarstva, JP "Putevi Srbije", izvođača radova, kao i predstavnici partnera iz Mađarske. Oblast istraživanja su državni putevi u području granice između Srbije i Mađarske sa severne strane, granice između Srbije i Hrvatske na zapadu od Bezdana do Sombora, pravac Sombor-Subotica-Novi Knjaževac-Banatsko Aranđelovo sa južne strane i granica između Srbije i Rumunije sa istočne strane. Ukupna dužina državnih puteva u području istraživanja iznosi oko 280km. Ciljevi ovog projekta su identifikacija teritorije i broj stanovnika pogođenih nivoom buke i zagađenja vazduha koji prelaze pragove propisane direktivama EU.

Nakon prezentacije, svi zajedno su obišli merno mesto Bački Breg gde su predstavnici izvođača prikazali opremui objasnili kako se prikupljaju podaci.

29.10.2014. - Televizija Sreće Sombor


Štampa