23.09.16. “ECOROADS”projekat u Beogradu

Kancelarija za nadgledanje saobraćajnih tokova jugoistočne Evrope SEETO, u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, a uz tehničku podršku u realizaciji samog projekta Javnog Preduzeća „Putevi Srbije“ (Sektor za strategiju, projektovanje i razvoj, Odeljenje za bezbednost saobraćaja, Sektor za održavanja puteva i Sektor za upravljačko informacione tehnologije) koordinira organizaciju i realizaciju Evropskog projekata “ECOROADS” dana 27 i 28. septembra 2016.godine u Beogradu.

Svrha projekta je razmena dobre evropske prakse u oblasti koja je pokrivena Direktivama Evropske Unije 2008/96/ES (o bezbednom upravljanju putnom infrastrukturom) i 2004/54/ES (o tunelima). U okviru ovog projekta planiran je pregled tunela dužine preko 500 metara, sa stanovišta bezbednosti saobraćaja (Road Safety Inspection) koji će obaviti eksperti iz Evropske unije. Nakon izvršenog pregleda tunela biće sačinjen izveštaj koji će ostati upravljaču tunela i puteva, sa predlozima mera koje bi poboljšale stanje tunela sa aspekta bezbednosti saobraćaja.

Predložene mere će dati dobre smernice upravljaču puta JP „Putevi Srbije“ kako da unapredi bezbednost saobraćaja, kako na ovom tunelu tako i na svim ostalim tunelima na teritoriji Republike Srbije u narednom periodu. Republika Srbija je 2015.godine kao država članica SEETO, kandidovala svoje tunele za ovaj projekat preko Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije i Odeljenja za bezbednost saobraćaja Sektora za strategiju, projektovanje i razvoj JP „Putevi Srbije“. Nakon procesa ocene kandidature, ukupno 3 tunela zemalja članica SEETO ušlo je zvanično u projekat:
1.Tunel Straževica (novi na Obilaznici oko Beograda) u Srbiji
2.Tunel Demir Kapija u Makedoniji
3.Tunel Krabbe u Albaniji

Projekat će, između ostalog, biti vredno iskustvo i za buduće aktivnosti vezane za zakonodavnu okvir, koji će urediti ovu oblast i unaprediti bezbednost saobraćaja, kako je i predviđeno svim strateškim dokumentima Republike Srbije, a inženjerima koji se bave bezbednošću saobraćaje dati priliku da se upoznaju i sarađuju sa najboljim evropskim stručnjacima iz ove oblasti.

     


Štampa